CITEȘTE AICI! Noua “fiară” va fi folosită cu succes în lupta cu incendiile care pot surveni pe străzi înguste sau aglomerate, cum sunt cele din Centrul Vechi, de exemplu. Este un nou concept de autospecială de stingere cu apă și spumă pentru intervenții rapide dezvoltat de inspectorul-șef, colonel dr. ing. Stelian Dudus și specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, IGSU, București. Iat-o:

 Cu sprijinul unui important producător de autorisme care a pus la dispoziție autoșasiul, precum și cu ajutorul unui integrator care a realizat carosarea și echiparea cu instalații speciale de stingere, “fiara roșie” e gata de acțiune. Este dotată cu o pompă de ultra-înaltă pesiune (170 Bari) și cu 530 de litri de amestec apă-spumagen de vâscozitate redusă, care echivalează cu refularea a aproximativ 5 tone de apă.

Iată mașina în acțiune aici:

Prototipul astfel construit a fost testat la Centrul de Pregătire al Pompierilor, iar rezultatele au indicat capabilități foarte bune pentru stingerea incendilor în mediul urban, cu străzi aglomerate sau înguste, ce nu permit accesul autovehiculelor, cu dimensiuni de gabarit mare:

Încă câteva detalii despre “Fiară”. “Instalația de stingere este compusă din

  • rezervor cu capacitate de 500 litri
  • rezervor spumant cu capacitatea de 30 litri
  • sistem de amestecare a apei cu spumogenul lichid
  • agregat de pompare cu sistem automat de amorsare
  • conducte de aspirație, lagătură și refular

Lucrul cu apă se poate realiza independent folosind apa din rezervorul propriu sau din alte surse de alimentare cu presiune.
Refularea apei și a soluției spumante, la înaltă presiune se face având un sistem de proporționare a spumei cu raport de amestecare între 3% și 6%, indiferent de debitul și presiunea apei.

Având în vedere că autospeciala a trecut cu succes probele tehnice și cele de stingere a incendiilor, s-au întreprins demersuri pentru înaintarea documentației către Consiliul de Supraveghere a Înzestrării pentru introducerea acesteia în Norma de Înzestrare a Ministerului Afacerilor Interne.
În data de 1.10.2013, Consiliul de Supraveghere a Înzestrării a avizat introducerea în Serviciul Operativ a noului tip de autospecială sub denumirea de “Autospecială de stingere cu apă și spumă pentru intervenții rapide”. În luna decembrie 2013, prin Ordin al Ministerului Afacerilor Interne, s-a aprobat includerea acestui tip de autospecială în tabela de înzestrare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dealul Spirii, al Municipiului București. În luna mai 2014, Primăria Municipiului București a oferit pentru Inspectoratul de Situații de îurgență Dealul Spirii, două autospeciale, de stingere cu apă și spumă, pentru intervenții rapide. Premergător introducerii în serviciul operativ, acestea au fost testate în diferite situații tactice, pe durata mai multor zile. Acum o să le vedeți și pe stradă în acțiune, ca să ne salveze viețile.

Distribuie:18000

3 COMMENTS

  1. Mi se pare mie sau domeniul acesta al pompierilor e singurul domeniu bugetar care se misca in Romania? E bine ca mai avem romani creativi si ca oamenii astia ne salveaza vietile!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here