Ora de iarnă este ora oficială folosită de majoritatea ţărilor şi care acoperă perioada cuprinsă între luna octombrie a unui an si aprilie a anului următor.

Astfel trecerea la ora de iarnă se va face în ultima duminică din luna octombrie. În noaptea dintre 26 si 27 octombrie.  În urma acestor schimbări ziua va avea 25 de ore deoarece ora 4:00 a dimineţii de 26 octombrie devine ora 3:00, iar aceasta se va repeta.

Cum ne afectează ?

Trebuie spus şi faptul că de cele mai multe ori trecerea la ora de iarnă ne afectează pe fiecare în parte într-un mod sau altul.  De cele mai multe ori se vorbeşte despre astenia de toamnă care ”loveşte” de obicei femeile între 30 şi 40 de ani.  Sigur că simptomele sunt diferite de la o persoană la alta , insă unele dintre cele mai frecvente sunt : dificultatea în a se trezi dimineaţa, stări de rău general, astenie, nervozitate generala.

Alberto Primavera, responsabil cu centrul de medicina somnului de la spitalul universitar din Genova, declară  că : Recţiile determinate de schimbarile orare pot fi diverse. Cel mai acut aceste schimbari vor fi resimţite de persoanele matinale, care au activitatăţi intense în primele ore ale zilei, în timp ce persoanele ” nocturne” reacţioneaza mai bine şi se adaptează mai uşor acestor modificări”. Specialiştii spun că odată cu schimbarea orei va scădea calitatea somnului deoarece nopţile devin mai lungi motiv pentru care suntem tentaţi să ne băgăm  cât mai târziu în pat.

Silueta are de suferit?

Conform unor studii de specialitate, da.  Multe persoane îşi schimbă programul de somn în această perioadă , iar urmările se răsfrâng asupra siluetei deoarece aceşti oameni tind să mănânce în special dulciuri şi carbohidrați.

Cum ne protejăm?

-Medicii recomandă cât mai multe plimbări în aer liber, cel puţin 30 de minute;

– Pentru a avea un somn cât mai liniştit este bine ca toate luminile să fie stinse.

 

Carla-Cristiana Lunguţi

 

 

 

 

 

Abonare
Distribuie:0000

3 COMMENTS

  1. Un articol foarte util, având in vedere proximitatea evenimentului. Credeți ca anotimpul rece ne influentează viața sentimentala?

  2. După cum am prezentat și în articol, odată ce se trece la ora de iarnă oamenii sunt mai predispuși la astenie- astenia de toamnă. Asta ne poate afecta și viața sentimentală, dar acum depinde în ce sens vă refetiți.

  3. După cum am prezentat și în articol, odată ce se trece la ora de iarnă oamenii sunt mai predispuși la astenie- astenia de toamnă. Asta ne poate afecta și viața sentimentală, dar acum depinde în ce sens vă refetiți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here