În momentul de față, Grădina Zoologică a Bucureștiului are o suprafață de 5,8 hectare, din care 2 sunt revendicate. Pentru a alinia Grădina Zoologică la normele europene, Primăria Capitalei o va extinde prin preluarea Pădurii Băneasa. Prin acest proiect, suprafața Grădinii Zoologice va crește de zece ori, iar numărul animalelor găzduite se va tripla.  De asemenea, în cadrul acestui proiect va fi creat și un centru de cercetare și conservare a speciilor, dar și un mare spațiu de agrement. Conform b365.ro, în 2014 se face primul pas în transformarea Pădurii Băneasa și a Grădinii Zoologice București în Bio Park. În proiectul de buget pentru acest an au fost alocate 7 milioane lei (aproximativ 1,5 milioane euro) pentru proiect tehnic de amenajare Bio Park Băneasa – partea I (master plan, plan animale și arhitectură specifică zoo).

Proiectul va dura opt ani. În acest an va fi început proiectul tehnic, iar anul viitor ar trebui să se treacă deja la amenajarea terenului.

7.000 de animale din 500 de specii mutate în Pădurea Băneasa

În prezent, Grădina Zoologică din Băneasa are o colecție de aproximativ 1839 de exemplare, din 211 specii și subspecii. Prin proiectul de extindere, ar urma ca animalele exotice să rămână în actualul spațiu al Grădinii, urmând ca în pădure să fie plasate, într-un mediu cât mai apropiat de cel natural, animale din fauna autohtonă. Numărul de exemplare din îngrijirea Bio Parcului ar urma să crească până la 7.000, din 500 de specii. Bio Parcul va fi împărțit pe ecosisteme, în care să fie redate condițiile specifice din fiecare Parc natural și național al României.

De asemenea, pe o suprafață de 25.000 metri pătrați vor fi amenajate unități de cazare pentru vizitatori, unități de alimentație publică, dar și spații de agrement. De altfel, și primarul general, Sorin Oprescu, declara în urmă cu un an, când a fost aprobat acest proiect de Consiliul General al Municipiului București, că parcul va fi realizat în scop de agrement, inclusiv cu traseu de tiroliene, iar intrarea se va face pe bază de bilet.

Valoarea totală a investiției este de 473 milioane lei (aprox. 104 milioane euro) și va fi împărțită astfel:

– 18,6 milioane lei (4 milioane euro) pentru proiectul tehnic

– 215 milioane lei (47 milioane euro ) pentru amenajarea terenului și crearea habitatului necesar fiecărei specii

– 130 milioane (28 milioane euro)  pentru racordare utilități și instalații aferente și căi de acces

– 89,9 milioane lei ( 20 milioane euro) pentru construcții comerciale (spații de cazare, unități de alimentație publică și zone de agrement)

– 18,6 milioane lei  (4 milioane euro) pentru construcții necomerciale (spații administrative, logistice și medicale).

 

Distribuie:6040

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here