Parlamentarii şi-au votat noi privilegii înainte de dezbaterea moţiunii. Deputaţii şi senatorii şi-au acordat bani în plus pentru benzină şi cazare în condiţii de lux.

Parlamentarii au decis să renunţe la maşini pentru deplasări în colegiu, urmând să primească, în schimb, o sumă forfetară de 1.400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport în colegiul în care au fost aleşi, potrivit unei completări aduse Legii 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor.  De asemenea, parlamentarii vor primi 4.600 de lei pentru cazare.

Proiectul în acest sens a fost votat cu 293 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 31 abţineri.

Astfel, s-a abrogat articolul din Statutul deputaţilor şi senatorilor care preciza că deputaţii şi senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, scrie Realitatea.net. În schimb, a fost introdusă prevederea referitoare la faptul că „deputaţii şi senatorii beneficiază, pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Birourilor Permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, pe bază de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă un document justificativ”.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau judeţul Ilfov vor putea primi lunar, pe durata mandatului, suma forfetară de 1.400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, care reprezintă document justificativ.

Totodată, parlamentarii au votat şi modificarea articolului 45 alin. 3 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care face refierire la suma forfetară pe care aleşii o vor primi lunar pentru cazare.

„De asemenea, tot în aceste condiţii s-a stabilit şi modificarea articolului 45 alin. 3, în sensul în care, pentru cheltuielile de cazare se primeşte în continuare o sumă forfetară, fiecare parlamentar, indiferent unde va locui, în sensul închirierii unui spaţiu sau în cazul cazării la un hotel, să se încadreze în suma forfetară respectivă”, a spus Ioan Chelaru.

Întrebat despre cuantumul sumei forfetare pentru cazare, Ioan Chelaru a afirmat că suma pe care parlamentarii o vor primi în acest scop va fi de 4.600 de lei. Până acum, suma era de 4.000 de lei.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, pentru a dezbate a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, la şedinţa Parlamentului fiind prezenţi 309 parlamentari. În paralel, liberalii organizeză un miting în Parcul Izvor, în condiţii de ploaie, majoritatea participanţilor purtând umbrele.

 

Articol redactat de Mădălina Mihăilescu

Intra in discutie

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here