Politia a efectuat raiduri in locatii pentru homosexuali din Rusia vineri seara, au informat doua institutii de stiri ruse online, la o zi dupa ce instanta suprema a tarii a decis interzicerea „miscarii internationale LGBTQ” si a etichetat-o ​​drept organizatie extremista. Hotararea de referinta a Curtii Supreme a transmis un nou fior de frica in comunitatea LGBTQ din Rusia, care s-a confruntat deja cu o represiune din ce in ce mai intensa in ultimii ani, in timp ce presedintele Vladimir Putin incearca sa-si consolideze imaginea de aparator al valorilor morale traditionale impotriva Occidentului liberal.

Raidurile au avut loc in cel putin trei locuri de divertisment din capitala Moscova, potrivit celor doua institutii de stiri independente ruse Telegram, Ostorozhno Novosti si Sota.

Politia a spus ca efectueaza raiduri de rutina pentru droguri, au adaugat agentiile.

Ostorozhno Moskva a mai raportat ca politia a fotografiat pasapoartele petrecaretilor.

„Martorii oculari au spus ca fortele de securitate au intrat in incinta sub pretextul unui control antidrog si au fotografiat pasapoartele vizitatorilor”, se spune. „In mijlocul petrecerii, au oprit muzica si (politia) a inceput sa intre in sali.”

Postul a postat, de asemenea, un videoclip cu un martor ocular care descrie o scena inspaimantatoare: „Am fost acolo. Sincer, m-am rahat cand muzica s-a oprit si au spus ca a fost un raid al politiei. Am crezut ca asta e, voi fi inchis pentru 12 ani. La iesire au facut o fotografie cu pasaportul meu (buletinul de identitate). Deci, intelegi, 300 dintre noi am stat goi, doar in lenjerie intima, si am asteptat sa ne aduca cineva haine si nimeni nu a inteles ce se intampla.”

Canalul de stiri independent Telegram Sota, citand un angajat al clubului gay Central Station din Moscova, a raportat ca raidurile au avut loc la Secret Club si Mono Bar din Moscova, precum si la popularul pop-up Hunters Party.

Sota a mai raportat ca Central Station Club din Sankt Petersburg si-a anuntat inchiderea vineri, spunand ca conducerea clubului a spus ca li s-a refuzat inchirierea ulterioara a site-ului din cauza „noii legi”.

Videoclipul postat de cele doua institutii de stiri arata o duba de politie parcata in fata a ceea ce pare a fi unul dintre locurile cu lumini intermitente, dar fara sirene. Cel putin doua persoane care par a fi ofiteri de politie pot fi vazute la intrarea in locatie.

Cunoscuta bloggerita rusa transgender si activista LGBTQ Milana Petrova – care nu mai locuieste in tara – a postat despre raiduri pe canalul sau Telegram.

Ea a spus ca raidurile au avut loc in petreceri LGBTQ private, nu in cluburi de noapte.

„Nu au existat raiduri acolo ieri. Au fost raiduri la petreceri individuale LGBT pentru adulti. Acolo, pasapoartele oamenilor au fost fotografiate fara voia lor, aparent pentru o represiune ulterioara”, a postat duminica Petrova.

„Permiteti-mi sa va reamintesc ca legea a iesit alaltaieri”, a spus Petrova. „Niciodata in istoria tarii nu au existat legi atat de crude”, a adaugat ea.

Managerul popularului club gay Mono, care se numeste Alexey Khoroshy, a negat informatiile ca clubul sau a fost perchezitionat. Khoroshy a spus ca doar petrecerea pop-up din Moscova a fost perchezita.

„Ieri a fost singurul raid de droguri de la Hunters Party. Deci, totul este calm ca inainte – lucram! Si amintiti-va ca drogurile sunt rele!” spuse Khoroshy.

O alta sursa cu cunostinte directe despre raidul din fereastra pop-up-ului Hunters Party a declarat pentru CNN ca a fost doar un raid de rutina impotriva drogurilor.

Cu toate acestea, oamenii care discutau pe un grup online legat de Partidul Vanatorilor si-au exprimat teama.

„Nimeni nu va mai fi in pace, acum facem un echilibru intre propaganda si extremism”, a postat o persoana direct legata de Partidul Vanatorilor pe chatul de grup.

O alta persoana a raspuns: „Este periculos, nu voi mai merge”.

Oficialii rusi nu au comentat raidurile. Nu s-a mentionat niciun fel de droguri de rutina sau orice alt tip de raiduri in mass-media de stat.

Comunitatea LGBTQ din Rusia s-a confruntat deja cu o serie de noi legi care ii vizeaza in mod special.

La sfarsitul anului trecut, Putin a semnat un proiect de lege care extinde interdictia asa-numitei „propagande” LGBTQ in Rusia, facand ilegal pentru oricine sa promoveze relatiile intre persoane de acelasi sex sau sa sugereze ca orientarile non-heterosexuale sunt „normale”.

Interdictia a fost aprobata de Putin la doar cateva zile dupa ce o noua lege aspra a „agentilor straini” a intrat in vigoare, in timp ce Kremlinul reprima libertatea de exprimare si drepturile omului, in timp ce operatiunea sa militara din Ucraina se clateste.

Noile legi extind semnificativ domeniul de aplicare a unei legi din 2013 care interzicea diseminarea informatiilor legate de LGBTQ catre minori. Noua iteratie extinde interdictia de a promova astfel de informatii si pentru adulti.

In prezent, este ilegal in Rusia sa promovezi sau sa „lauda” relatiile LGBTQ, sa exprime public orientari non-heterosexuale sau sa sugereze ca acestea sunt „normale”.