Participantii la discutiile COP28 ale Organizatiei Natiunilor Unite despre clima, s-au trezit intampinati de cele mai rare privelisti din Emiratele Arabe Unite – protestele publice. De la cea mai mare demonstratie vazuta in Emiratele Arabe Unite de la inceputul razboiului violent Israel-Hamas pana la probleme de mediu, activistii autorizati sa intre in Emiratele Arabe Unite pot protesta in cadrul acestei natiuni autocratice in cadrul summit-ului, in conformitate cu reguli stricte.

Intre timp, cercetatorii in domeniul drepturilor omului din organizatii interzise de multa vreme de tara au fost de asemenea lasati sa intre, oferindu-le unora oportunitatea, pentru prima data in aproximativ un deceniu, de a critica – desi multi recunosc ca s-ar putea sa-i vada niciodata sa nu se mai intoarca in tara.

„Una dintre problemele noastre majore cu COP28 este faptul ca guvernul Emiratelor Arabe Unite foloseste acest lucru pentru a-si slefui imaginea la nivel international si faptul ca protestele limitate sunt permise… este un lucru bun”, a spus Joey Shea, aflata acum in prima sa calatorie in Emiratele in calitate de cercetator concentrat asupra tarii la Human Rights Watch. „Dar la sfarsitul zilei, ajuta la crearea acestei imagini foarte false ca Emiratele Arabe Unite respecta drepturile, cand de fapt nu o fac.”

Emiratele Arabe Unite, o federatie formata din sapte seici conduse de conducatorul lui Abu Dhabi, interzic partidele politice si sindicatele. Toata puterea se afla in conducatorul ereditar al fiecarui emirat. Legile largi restrictioneaza strict vorbirea si aproape toate mass-media locale importante sunt fie detinute de stat, fie afiliate statului.

Legile incrimineaza, de asemenea, foarte putinele proteste care au loc de muncitorii straini. Populatia totala a Emiratelor, de peste 9,2 milioane de oameni, este doar 10% din Emirate. Restul sunt expatriati, multi dintre ei muncitori prost platiti care doresc sa trimita bani inapoi acasa familiilor lor.

Multi evita sa spuna ceva, deoarece isi vad mijloacele de existenta in pericol pentru ca vor vorbi, deoarece vizele si rezidentele lor raman legate de angajatori. Legaturile diplomatice ale Emiratelor Arabe Unite cu Israel, incheiate in 2020, fac, de asemenea, protestele in numele palestinienilor mult mai dificile.

Cu toate acestea, ONU si Emiratele Arabe Unite au convenit inainte de COP28 ca libera exprimare va fi permisa. Activistii au descris un proces prin care trebuie sa caute aprobari cu organizatorii pentru demonstratiile lor. Regulile ONU de la summit i-au vazut pe demonstranti evitand sa fluture steaguri nationale sau sa cheme in mod special tarile.

Dar duminica dupa-amiaza, peste 100 de oameni s-au adunat in cadrul unui protest de solidaritate in numele palestinienilor, la doar o mica distanta de pavilionul Israelului de la Expo City din Dubai. Acelasi numar de privitori si jurnalisti au privit cum scandeaza, citeau numele mortilor si isi ridicau pumnii spre cer. Unii plangeau in timp ce ascultau.

Personalul de securitate israelian a urmarit de la distanta. In acea dimineata, ei s-au certat pentru scurt timp in legatura cu un alt protest mai mic, cu politia Natiunilor Unite care pazeste Zona Albastra, o zona supravegheata de ONU in care au loc negocierile.

Criticile aduse comportamentului Israelului in razboi au afectat o mare parte a summit-ului din partea liderilor mondiali, precum si a activistilor care pot fi vazuti pe site purtand traditionalul kefieh in carouri, sau esarfa, asociata cu palestinienii. Cu toate acestea, spre deosebire de alte summituri COP, nu au existat marsuri de zeci de mii de oameni in afara locului.

Babawale Obayanju, un activist din cadrul Campaniei globale pentru a cere justitie climatica din Benin City, Nigeria, care a luat parte la protestele de duminica, a declarat AP ca este important sa subliniem uciderea civililor in Fasia Gaza, deoarece „este timpul ca lumea sa luati masuri” in privinta asta si a mediului.

„Fiecare oportunitate pe care o avem, fiecare arena a acestei lupte este una pe care trebuie sa o imbratisam”, a spus Obayaju. „Si COP este in acea arena de lupta.”

Regulile relaxate pentru COP28 par sa se fi extins, de asemenea, pentru a permite accesul unor oameni pe care Emirati nu ar avea altfel.

In urma cu aproximativ un deceniu, cand protestele de Primavara Araba au incetat, Emiratele Arabe Unite au reprimat islamistii si dizidentii din tara. De asemenea, a inceput sa blocheze organizatii precum Amnesty International si Human Rights Watch de la ca personalul lor sa viziteze natiunea.

Printre acestea se numarau expertul in drepturile omului James Lynch, care lucra la acea vreme pentru Amnesty. I s-a blocat intrarea in tara in 2015 pentru a vorbi la o conferinta despre munca migranta.

Acum, co-director al unei organizatii numita FairSquare, Lynch a spus ca a cautat si nu a primit viza pentru a participa la COP28. Dupa ce oficialii emirati au spus pentru The Financial Times ca nimic nu l-a impiedicat sa vina, el a luat un zbor nervos spre Dubai cu o copie a articolului in posesia sa in cazul in care ar fi fost retinut din nou la imigrare. El nu a fost si a vorbit cu The Associated Press de la summit.

„Este evident un lucru bun ca Emiratele Arabe Unite lasa oamenii sa intre cu ele cu o varietate de voci si perspective, inclusiv perspective critice”, a spus Lynch. „Dar, cu toate acestea,… este un eveniment nervos si un fel de tensionat in multe privinte.”

Colegii lui Shea de la Human Rights Watch nu au mai fost in Emiratele Arabe Unite de noua ani dupa ce unul dintre colegii lor a fost retinut in mod similar incercand sa zboare in tara. Cu toate acestea, ea a spus ca nu intentioneaza sa lucreze in afara Zonei Albastre, administrata de ONU, pentru siguranta ei si a celor care vorbesc cu ea.

„Din momentul in care participantii la COP28 au aterizat in Dubai, s-au confruntat cu mii de camere de securitate, CCTV peste tot in spatiile publice, in interiorul cladirilor”, a spus Shea. „Ati fost urmarit efectiv din momentul in care ati demisionat in aceasta tara, pe langa supravegherea in masa” prin cazuri suspectate de piraterie de telefoane mobile de catre autoritati.

Pentru Alice McGown, o activista din Los Angeles, dreptul de a protesta la COP insemna sa se imbrace ca un dugong, sau ca vaca de mare, tinand in mana o pancarta pe care scria: „Fara fosile”. Dar, desi arata caricaturist, McGown a criticat serios planurile Companiei Nationale de Petrol Abu Dhabi de a-si extinde operatiunile de gaz ultrasursor offshore intr-o zona protejata, unde se afla dugongul.

„Este putin riscant”, a spus ea, in timp ce privitorii uluiti s-au oprit sa o fotografieze. „Societatea civila nu are unde sa se pronunte impotriva acestor actiuni.”