Pregăteşte-ţi organismul pentru sezonul rece!

Home > Pregăteşte-ţi organismul pentru sezonul rece!

Iarna este anotimpul în care suntem mai predispuşi la îmbolnăvire decât în restul anului. Atât firgul, cât şi o alimentaţie mai puţin bogată în nutrienţi esenţiali, decât în celelate anotimpuri, ne slăbesc sistemul imunitar, care nu mai poate lupta cu viruşii sau cu bacteriile cu care ne întâlnim.

Pentru a reduce cât mai mult riscul de a contracta bolile sezonului rece, nutriţioniştii ne recomandă să fim atenţi la ce mâncăm şi să încercăm să alegem câteva alimente care ne ajută să construim o bună line de apărare a organismului pe timp de iarnă.

Zincul

Prezent din abunenţă în frunctele de mare, dar şi în nuci, seminţe de dovleac şi în unele cereale (precum ovăzul), zincul este un nutrient care nu ar trebui să ne lipsească iarna. El este folosit de globule albe din sânge, care ajută sistemul imunitar să atace agenţii patogeni periculoşi. Potrivit nutriţioniştilor englezi, bărbaţii tind să aibă o deficienţă de zinc mai mare decât femeile, de aceea ei ar trebui să acorde o atenţie deosebită aportului de zinc.

Vitamina D

Unul dintre cei mai importanţi nutrienţi de care corpul nostru are nevoie pentru o bună funcţionare este Vitamina D. Aceasta ajută la asimilarea calciului şi, în plus, este responsabilă de activarea celulelor T ale sistemului imunitar, capabile să distrugă celulele infectate cu viruși. Surse importante de vitamina D sunt ouăle, laptele gras (la care se adaugă brânza şi caşcavalul) şi peştele (somon, macrou, hering).

Alimente probiotice

Potrivit unor cercetări recente, există o legătură foarte strânsă între bunăstarea sistemului nostru digestiv şi a celui imunitar. Mai exact, bacteriile bune care trăiesc în intestinele noastre şi asigură buna desfăşurare a digestiei, comunică cu sistemul imunitar. Deci pentru a avea un sistem imunitar puternic, este necesar să existe şi o floră intestinală pe măsură, spun specialiştii. O sursă importantă de hrană penru flora noastră intestinală o repreznită prebioticele. Acestea sunt alimentele care conţin compuşi ce hrănesc bacteriile bune din sistemul digestiv. Printre acestea se numără prazul, ceapa, usturoiul, cartofii dulci și legumele cu frunze verzi.

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm, în prag de iarnă, zilnic cel puţin unul dintre alimentele menite să ne întărească sistemul imunitar.

 

sursa:ro.stiri.yahoo.com

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here