Declaratiile premierului Bavariei, cel mai dezvoltat land al Germaniei, privind recurgerea la „legitima aparare” pentru a stopa valul de refugiati au starnit scandal in Germania. Horst Seehofer este acuzat, intr-un comentariu publicat pe pagina de internet a postului public Deutsche Welle, ca tonul sau este amenintator si ca a depasit „granita rezonabilului”.

Iata comentariul jurnalistei Conrad Naomi, publica pe dw.de:

 Legitima aparare – rezistenta sau reactia in fata unei amenintari, a unui atac periculos. „Legitima aparare” este, insa, si termenul pe care premierul landului Bavaria il foloseste cu placere in prezent. Amenintarea careia trebuie sa-i reziste patria sa? Refugiatii.

Bavaria, a anuntat presedintele Uniunii Crestin-Sociale (CSU), va adopta un pachet de masuri care sa contina inclusiv „masuri de autoaparare in vederea limitarii migratiei”. Conform premierului Seehofer, printre aceste masuri s-ar numara si trimiterea refugiatilor inapoi in Austria – o propunere indoielnica, cel putin sub aspect legislativ. Procedurile europene in domeniul azilului sunt limpezi: refugiatii pot fi trimisi inapoi in tara prin care au pastruns pe teritoriul Uniunii. Or, in context, Austria nici nu intra in discutie caci majoritatea solicitantilor de azil a sosit prin Grecia, Italia sau Bulgaria, relateaza aktual24.ro.

Dar nu aceasta ar fi problema. Intrigant, dar si foarte periculos, este tonul politicianului Seehofer. Deocamdata nu se poate vorbi despre o „migratie a poparelor”, iar refugiatii care ajung in Germania nu sunt o masa omogena care ameninta sa inunde Europa si-n fata careia ar trebui sa ne aparam.
Solicitantii de azil sunt oameni care fug de bombe, de foamete, de razboi si violenta. Unii au strabatut un drum lung si periculos in cautarea sigurantei si a linistii.

Desigur sunt multi, incredibil de multi, refugiati care mai intai au nevoie de un acoperis deasupra capului, de alimente, de imbracaminte si, ulterior, de cursuri de germana si de calificare. Pachetul de masuri al guvernului bavarez contine si propuneri in privinta acestor provocari mari.

Dar a-i cataloga pe acesti oameni drept o amenintare nu este numai ofensator ci si riscant. Vorbele premierului bavarez dau apa la moara celor care se opun actualei politici in domeniul migratiei – atitudine ce ar putea genera si acte de violenta. Numai in cursul acestui an au fost inregistrate 490 de atacuri asupra taberelor de refugiati.

Ar fi bine ca nimeni sa nu aplece urechea la vorbele lui Horst Seehofer care, prin polemica sa, a depasit granita rezonabilului. Avem nevoie de o discutie deschisa, sincera si mai ales echilibrata, fara a intra in polemici. Intr-o Germanie civilizata ar trebui s-o putem face!

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here