Cristian Horia, deputat PNL, a depus un proiect de lege prin care vrea să aducă modificări în ceea ce priveşte repausul săptămânal la care au dreptul salariaţii. Proiectul a fost respins de Senat.

„Repausul săptămânal nu poate fi mai mic de 24 de ore, care urmează unei perioade de repaus zilnic de 12 ore şi se acordă, de regulă, sâmbăta sau duminica. Prezenta iniţiativă legislativă este inspirată de realitatea cotidiană. În condiţiile creşterii costului vieţii, orice persoană încadrată legal în muncă doreşte, în primul rând, să câştige mai mulţi bani prin muncă suplimentară remunerată, dublu în condiţiile legiile.

În forma actuală a legii, munca suplimentară nu poate fi efectuată sâmbăta, întrucât Codul Muncii obligă la repaus săptămânal de minim 2 zile consecutive (art 137, Legea 53/2003). Astfel, în situaţia în care producţia o cere şi se lucrează suplimentar sâmbăta, muncitorii, pe lângă plata dublă ar trebui să fie liberi în ziua de luni. Aceasta anulează însăşi esenţa muncii suplimentare care are drept scop creşterea producţiei pe perioade limitate de timp. Ori scopul muncitorilor este să aibă câştiguri salariale sporite. Trebuie să amintim că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul angajatului.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că drepturile angajatorilor nu sunt afectate, munca suplimentară putând fi efectuată, în condiţiile legii, numai cu acordul angajatului şi al sindicatului sau reprezentantului legal. În plus, se garantează plata dublă a orelor suplimentare efectuate şi plata integrală a obligaţiilor către stat pentru munca prestată”, se arată în expunerea de motive”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit libertatea.ro, proiectul de lege a fost respins de Senat şi urmează să fie prezentat şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here