Vladimir Putin a lansat personal, pentru prima dată, o ameninţare faţă de sistemul antirachetă din România. Extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, afirmă, potrivit Reuters, preşedintele Rusiei, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse. Putin face referire la sistemele antirachetă din România şi Polonia..

Vladimir Putin acuză Statele Unite că mint atunci când susţin că proiectul nu este îndreptat împotriva Moscovei, anunţă Realitatea Tv.  Este pentru prima dată când declaraţia vine de la preşedintele rus, şi nu de la alţi oficial ai Moscovei.

Extinderea sistemului Statelor Unite de apărare antibalistică reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, a declarat joi Vladimir Putin, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

„Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive”, a subliniat Vladimir Putin, exprimând preocupare că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

„Apropo, programul nuclear al Iranului a fost rezolvat. Nu mai există nicio ameninţare din Iran şi nici nu a existat vreodată, spunem noi. De aceea motivul care i-a făcut pe partenerii noştri americani să construiască sistemul antirachetă nu mai există. SUA au efectuat recent primul test al sistemului antirachetă din Europa. Ce înseamnă asta?S-a încercat înşelarea noastră şi a întregii lumi. Cu alte cuvinte, am fost induşi în eroare”, a spus Putin, la Soci.

Pe de altă parte, Rusia a trimis în mod repetat ameninţăr şi critici faţă de scutul antirachetă. Pe 13 octombrie, un oficial rus a avertizat că aceste sisteme reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştienţizeze „responsabilitatea” montării acestor elemente şi să renunţe la plan „cât nu este prea târziu”.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO) „riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale”, a declarat, potrivit Interfax, Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Mediafax. „Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare”, a acuzat oficialul rus.

„Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu”, a adăugat Mihail Ulianov. Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF).

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here