La Constanţa, foarte mulţi profesori au părăsit sala de examen în momentul în care au aflat subiectele. 

Miercuri, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa s-a consumat o nouă etapă a unui concurs de Titularizare ce ar trebui să aducă la catedră, în faţa copiilor, cadre didactice capabile să asigure promovarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, scrie Cuget Liber.

În jurul orei 12,30, la Liceul de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, una dintre candidatele la un post de învăţător era pur şi simplu epuizată după ce încercase să scrie un eseu în care să demonstreze că două creaţii literare eminesciene aparţin poeziei romantice. “Ni se cerea să formulăm exemple din două poezii şi eu nu am ştiut decât «Luceafărul»”, după care a adăugat că de 13 ani predă la o unitate din municipiul Constanţa şi este pentru a cincea sau a şasea oară când se prezintă la concursul de Titularizare.

Un alt grup de trei candidate la postul de educator era de-a dreptul dezamăgit de subiectul care le solicita să redacteze un eseu de 300-600 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un basm cult specificat, de altfel, în programa de concurs.

Întrebată cum i s-au părut subiectele, o proaspătă licenţiată de la Universitatea „Ovidius”, specializarea Pedagogie, declară că „o fi fost uşor pentru cine s-a pregătit. Eu am venit, deocamdată, să văd cam care sunt cerinţele subiectelor şi mă voi pregăti mai bine pentru con-cursul de la anul”.

Tot din curiozitate aveau să ne declare că s-au prezentat şi două absolvente ale Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu”, cu Bacalaureatul 2015 promovat. “A fost de-a dreptul penibilă situaţia în care s-au aflat candidaţii în sala în care am fost eu. Din 23 câţi am fost iniţial, au plecat 15. Chiar nu înţeleg de ce se mai prezintă la acest examen, în condiţiile în care eu am scris şapte pagini şi am fost singura care am predat lucrarea”, a mai adăugat candidata la postul de educator, care pleca să se înscrie la facultate la Universitatea „Ovidius”.

Cei aproape 800 de candidaţi care erau aşteptaţi la concursul de Titularizare desfăşurat miercuri au concurat pentru 165 de posturi didactice sau catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dar şi pentru 1.390 de posturi pe perioadă determinată (suplinitori). Cele mai multe cerinţe sunt pentru învăţător/ profesor pentru învăţământul primar – 50, educatoare – 37, Limba engleză – şapte, Limba franceză – şase, Limba şi literatura română – unul, Matematică – opt şi altele discipline tehnice.

Pe lângă eternele posturi din învăţământul vocaţional care cu greu îşi găsesc un dascăl şcolit pe… materie, în municipiul Constanţa mai sunt libere pe perioadă nedeterminată două posturi de educatoare la Grădiniţa 53, alte trei posturi la Grădiniţa 57 şi un post la Grădiniţa 10, precum şi câteva fracţii de norme la Şcoala nr. 12 pentru catedra de Geografie, un post de Limba germană la Şcoala nr. 39 şi la Şcoala nr. 37 engleză-germană.

Pe perioadă determinată, aproximativ un an, ar fi un post liber la catedra de Limba şi literatura română a Colegiului „Tomis”, dar şi unul pe Fizică tot aici. Chiar şi la liceele „Ovidius” şi „Traian” se caută profesori de Limba engleză pe perioadă determinată.

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here