Reducerile ratelor dobanzilor nu au loc in vremuri bune, lucru important de retinut pentru piete pe fondul relaxarii anticipate cu caldura de anul viitor din partea Rezervei Federale. Daca Fed indeplineste asteptarile pietei si incepe sa reduca agresiv in 2024, probabil ca va fi pe fondul unei economii care incetineste brusc si al somajului in crestere, care la randul sau ar aduce o inflatie mai scazuta.

Factorii politici ai bancilor centrale, insa, nu vor taia de dragul taierii. Va trebui sa existe un motiv convingator pentru a incepe relaxarea, si chiar si atunci scaderile ratelor ar putea sa vina lent – cu exceptia cazului in care ceva se sparge si Fed este fortata sa actioneze mai agresiv.

„Piata continua sa incerce sa promoveze aceste reduceri de rate, doar pentru a fi dezamagita”, a declarat Kathy Jones, strateg sef pe venit fix la Charles Schwab. „Intr-un ciclu diferit, cand inflatia nu a crescut atat de mult, cred ca Fed ar fi redus deja ratele. Acesta este un ciclu foarte diferit. Va fi mult mai multa prudenta din partea lor”.

Cel mai recent zgomot al pietei cu privire la perspectiva reducerii ratelor dobanzii a avut loc marti dimineata, cand guvernatorul Fed, Christopher Waller, a spus ca ar putea imagina o relaxare a politicii daca datele privind inflatia coopereaza in urmatoarele trei pana la cinci luni.

Nu conteaza ca colegul guvernator Michelle Bowman, doar cateva minute mai tarziu, a spus ca inca se asteapta ca vor fi necesare majorari ale ratelor. In schimb, piata a ales sa-l auda pe Waller mai clar, poate pentru ca el a fost unul dintre oficialii Fed mai soliciti cand vine vorba de politica monetara, in timp ce Bowman doar reitera o pozitie des afirmata.

Cinci reduceri de dobanda anticipate

„Daca economia se modereaza deloc, ati putea vorbi despre o adevarata poveste de dezinflatie si cred ca la asta ar ajunge Waller”, a spus Joseph LaVorgna, economist sef la SMBC Nikko Securities America. „Daca rata reala a fondurilor federale continua sa creasca, asa cum ma astept, atunci ati dori sa compensati acest lucru prin reduceri de dobanda. Si cantitatea de reduceri de rate pe care cred ca vor trebui sa le faca este relativ mare. Cantitate.”

LaVorgna, economistul sef la Consiliul Economic National sub fostul presedinte Donald Trump, a spus ca crede ca Fed ar putea fi nevoita sa reduca cu pana la 200 de puncte de baza anul viitor, sau 2 puncte procentuale.

Preturile de pe piata au devenit mai agresive in ceea ce priveste relaxarea politicii Fed, contractele futures ale fondurilor federale indicand acum reduceri cu cinci sfert de punct procentual anul viitor, cu una mai mult decat inainte de ultimele discursuri, potrivit Grupului CME. Actiunile au crescut de atunci, pe masura ce investitorii se pregatesc pentru rate mai mici.

Ar putea fi un pariu riscant daca inflatia nu coopereaza.

“Fed nu vrea sa dea piciorul din frana prea devreme. Nu vad ca vor reduce doar pentru a ajunge la o rata neutra teoretica”, a declarat Chris Marangi, co-sef de investitii pentru valoare la Gabelli Funds. “Ne asteptam la o oarecare usurinta economica anul viitor, asa ca nu va fi o surpriza. Dar o reducere semnificativa a ratelor trebuie precedata de o slabiciune economica semnificativa, iar aceasta nu este redusa la preturile actiunilor de astazi”.

Oficialii Fed la intalnirea lor in doua saptamani isi vor actualiza proiectiile economice in urmatorii cativa ani, un proces care include revizuiri ale asa-numitului „dot plot” al asteptarilor membrilor individuali cu privire la ratele dobanzilor.

In timpul ultimei actualizari, in septembrie, membrii Comitetului Federal pentru Piata Deschisa au creionat echivalentul a doua sferturi de punct anul viitor. Cu toate acestea, aceasta s-a bazat pe o alta crestere a ratei in 2023, care aproape sigur nu se intampla, judecand atat dupa comentariile recente ale Fed, cat si dupa asteptarile pietei.

Daca Fed ar urma sa intre intr-o plina de reduceri anul viitor, atunci aproape ca ar trebui sa fie insotita de o slabiciune economica pronuntata. Practic, toate ciclurile de reducere anterioare ale Fed au avut loc in timpul sau in preajma recesiunilor.

Temeri de o aterizare grea

Titanul fondurilor speculative Bill Ackman a declarat marti ca, daca Fed nu incepe sa reduca, aceasta va fi de fapt cauza unei scaderi puternice pe care ar trebui sa o rezolve atunci.

„Pariem ca Rezerva Federala va trebui sa reduca ratele mai repede decat se asteapta oamenii”, a spus Ackman intr-un episod viitor al „The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations”, care este difuzat de Bloomberg. „Acesta este pariul macro actual pe care il avem”.

„Cred ca exista un risc real de aterizare grea daca Fed nu incepe sa reduca ratele destul de curand”, a adaugat seful Pershing Square Capital Management.

Cu toate acestea, chiar si unii dintre oficialii Fed, din punct de vedere istoric, mai toleranti, nu isi arata mana cand cred ca vor veni reduceri.

Presedintele Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic, alegator FOMC anul viitor, a scris miercuri ca vede tendinte pronuntate de scadere a activitatii economice si a inflatiei. Presedintele de la Richmond, Thomas Barkin, a spus ca vede si o incetinire, dar a adaugat ca ramane „sceptic” ca inflatia va scadea rapid la tinta de 2% a Fed si a spus ca factorii de decizie trebuie sa mentina potentialele cresteri ale ratelor pe masa.

„Fed incearca sa incetineasca economia si, daca nu reuseste sa incetineasca consumul… asta ar implica atunci ca poate piata ar trebui sa stabileasca pretul ca ratele vor fi mai mari pentru mai mult timp decat preturile futures. in acest moment”, a declarat marti pentru CNBC Tosten Slok, economist sef la Apollo Global Management. „Poate ca trebuie sa ajungem pana in Q3 inainte ca Fed sa inceapa sa reduca”.

Intr-adevar, Gary Cohn, fost director al NEC sub Trump si fost director de operatiuni la Goldman Sachs, a declarat ca tipul de slabiciune economica care ar precipita scaderea ratelor este putin probabil, cel putin in prima parte a anului 2024. In consecinta, Fed ar putea ramane in urma. omologii sai la nivel mondial atunci cand vine vorba de relaxarea luptei impotriva inflatiei si sa nu inceapa sa reduca pana „poate” al treilea trimestru, a spus el.

„Nu vrei sa fii devreme pentru a pleca cand esti ultimul care a venit la petrecere”, i-a spus Cohn lui Dan Murphy la conferinta Abu Dhabi Finance Week. „Trebuie sa fii ultimul care paraseste partidul, asa ca Fed va fi ultimul care paraseste acest partid”.