NATO a aprobat înființarea a șase centre de comandă în Europa de Est și crearea unei forțe de 5.000 de militari. Două dintre aceste centre vor fi chiar în România şi vor deveni operaţionale în 2016.

Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie au acceptat să fie primele țări care vor participa la această nouă forță ‘vârf de lance’, a precizat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniștrilor apărării din țările NATO. Aceasta trebuie să fie operațională în 2016.

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre.

La reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania – a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, acestea fiind structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice, care vor „asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici”.

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.

Cele două centre din România vor fi implementate pe parcursul anului 2015 şi vor fi puse la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice începând cu anul 2016. Aici vor lucra atât personal român cât şi militari din statele membre NATO.

Printre statele membre vehiculate că vor trimite militari în România se numără Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia.

Lavinia-Andreea Leopa

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here