Infiintarea afacerii tale vine dintr-o decizie curajoasa: sa faci din proiectul tau o adevarata afacere. Dar cum ii putem asigura relevanta? Ce se afla in spatele lui si care este valoarea lui reala? Este posibil sa o implementati fara asistenta? Iata 5 sfaturi pentru a va transforma ideea in realitate.

1 – Verificati daca ideea dvs. corespunde unei nevoi

Victor Hugo spunea ca „nimic nu este mai puternic decat o idee al carei timp a venit”, si nu putem decat sa fim de acord cu el in acest punct. Pentru ca a avea o idee pentru un proiect este deja un mare pas. Totusi, inainte de a te lansa in aventura antreprenoriala, trebuie sa poti raspunde la o intrebare simpla: „ voi avea clienti? ”. O intrebare care poate parea absurda, dar care a pus deja multe probleme celor care nu au abordat-o serios. Laurent Mabire, responsabil cu coordonarea suportului de afaceri la CCI Paris Ile-de-France, avertizeaza: „ nu ideea face clientul, ci clientul va transforma ideea in oportunitate de afaceri ”. Asadar, daca clientul nu este identificat in mod clar, poate fi intelept sa regandim proiectul pentru a evita sa dai peste un perete. Nu uitati ca abordarea antreprenoriala urmareste in general sa raspunda unei nevoi.

2 – Eliminati zonele neclare

Pentru a continua acest impuls, viitorul antreprenor trebuie sa fie capabil sa faca un bilant al abilitatilor sale personale si al proiectului sau. Pe scurt, fa-ti autocritica. Ideea, in aceasta faza, este sa-ti pui toate intrebarile pentru a elimina zonele de vag, indoiala sau chiar lipsa. Care sunt punctele mele forte de personalitate? Ce competente complementare cu ale mele va trebui sa caut? Care sunt punctele de rezistenta ale proiectului pana in prezent? etc. Pentru Laurent Mabire, „ este ca niste rezolutii bune pentru 2019, poti decide sa te apuci de jogging, dar dupa cativa kilometri apare prima rezistenta: esti obosit, ti-e frig… Trebuie sa stii daca „noi suntem cu adevarat gata si motivat sa le depaseasca .”

In al doilea rand, in ceea ce priveste managementul proiectelor, trebuie sa te intrebi: cu cine vorbesc? Cum ? Cu cine ? Cu ce ​​resurse? Care parteneri? etc. Aceasta intrebare pe doua niveluri ajuta la determinarea valorii proiectului. In aceasta faza, apelarea unui consilier poate fi un plus, deoarece viziunea unui tert va va permite sa stiti daca exista o logica a ceea ce se construieste. De asemenea, va ajuta liderul de proiect sa lumineze zonele neclare.

3 – Studiati cu atentie valoarea proiectului

Odata ce zonele neclare au fost curatate, este esential sa punem la indoiala valoarea proiectului. Aceasta notiune de valoare este importanta deoarece este ceea ce clientul va cumpara in cele din urma. Financiara sau nu, valoarea este determinata printr-o serie de investigatii. Antreprenorul trebuie sa puna la indoiala ce exista pe piata, cine sunt jucatorii si tendintele majore. Acest lucru ii va permite sa masoare viabilitatea ideii sale. Apoi, trebuie sa intre intr-o analiza din ce in ce mai precisa, prin realizarea de sondaje clienti, POC – Proof Of Concept -, teste de consum… pentru a se apropia de un produs sau serviciu care sa corespunda unui concept viabil.

4 – Bazeaza-te pe retelele tale

Ideea este buna, zonele vagi eliminate, valoarea studiata serios. Dar asta nu este tot ! Pentru ca proiectul sa vada lumina zilei, managerul de afaceri trebuie sa-si activeze si retelele. „ Antreprenoriatul este o poveste de intalniri bazate pe incredere”, explica Laurent Mabire . Avem intotdeauna nevoie de o retea de furnizori si clienti cu care sa se stabileasca incredere reciproca. Multa vreme, intalnirile au creat oportunitati de afaceri. Rolul CCI Paris Ile-de-France, de exemplu, este in special de a provoca aceste intalniri pentru a ajuta liderii sa-si construiasca retelele .

In cele din urma, putem considera ca utilizarea retelelor este o adevarata tehnica de marketing, deoarece poate deschide oportunitati comerciale. Mai mult, apartenenta la o retea arata nivelul de maturitate al unui antreprenor si ii permite sa-si depaseasca propriile temeri prin ruperea izolarii. Atunci cand apar idei negative, vorbirea despre ele online poate ajuta la atenuarea indoielilor, a fi mai putin stresat si a reveni in consecinta.

5 – Nu ezitati sa fiti insotit

Nu este de neconceput sa-ti creezi propria afacere fara asistenta si mai mult de un antreprenor iti va spune acest lucru. Cu toate acestea, o privire buna poate fi binevenita pentru a merge mai departe in mod eficient. „ Unii lideri de afaceri care nu au fost sprijiniti de la inceput se gasesc uneori blocati, ceea ce face dificila inceperea afacerii lor. Asistenta le va permite adesea sa revizuiasca elementele fundamentale pentru a incepe mai bine. ” explica Laurent Mabire.

In plus, unii antreprenori considera deja ca au abilitatile necesare pentru a incepe o afacere. Adesea, sunt fosti directori care cred ca experienta lor in grupuri mari este suficienta. Desi beneficiaza de cunostinte reale, ei uita prea des de faptul ca, intr-o structura mare, complementaritatea rolurilor este cea care permite companiei sa avanseze. Oricum, atunci cand vrei sa-ti lansezi proiectul, nu te mai poti baza pe un anturaj atat de consacrat. In plus, unii creatori sunt tehnicieni sau ingineri, foarte priceputi in profesia lor, dar care nu au competente in ceea ce priveste managementul afacerilor. Obtinerea de sprijin le va permite sa castige inaltime si sa devina adevarati antreprenori.

Cameron McQuale, fondatorul Local Bear – un bistro care imbina berile locale si bucataria franco-americana – marturiseste tocmai importanta pe care a avut-o sprijinul pentru proiectul sau. „Pentru ca sunt foarte hotarat, cred ca proiectul meu ar fi ajuns in realitate in orice caz. Pe de alta parte, ar fi durat mai mult timp si s-ar fi intamplat in diferite conditii. De exemplu, probabil ca nu as fi avut acces la localul pe care il am astazi in Colombes. La acea vreme, nu aveam experienta ca manager de afaceri. Prin urmare, CCI Hauts-de-Seine m-a sprijinit in pregatirea unui dosar solid pentru a obtine aceasta premisa. Ea m-a ajutat, de asemenea, sa-mi construiesc planul de afaceri si bilantul meu previzional, pasi complicati atunci cand incepi. Datorita sprijinului si retelei CCI, am reusit sa obtin si un imprumut de 1% in valoare de 172.000 € pe 7 ani. Daca as fi fost singur, cu greu as fi putut accesa o oferta atat de avantajoasa.”

Mai presus de toate, trebuie sa evitam sa asteptam pana cand compania se afla in dificultate pentru a cauta sprijin. „ Unii vin sa vada CCI prea tarziu, pentru ca compania se afla deja intr-o situatie critica. In timp ce cu cat suntem sustinuti mai devreme, cu atat suntem mai vigilenti cu privire la riscuri. ” conchide Laurent Mabire.