Fotbalul românesc este din nou în doliu după ce unul dintre cei mai importanți jucători din istoria Rapidului, Nae Manea, s-a stins din viață la doar 60 de ani. Trupul neînsuflețit al fostului președinte din Giulești va fi depus la biserica Sfânta Paraschiva, iar înmormântarea va avea loc joi la cimitirul Străuleşti 2.

De-a lungul timpului, fotbalul românesc a reţinut numeroase episoade memorabile cu Manea. Fanatik prezintă, însă, episoade de-a dreptul senzaţionale cu fostul atacant, povestite, cu durere în glas, de colegii de generaţie ai unuia dintre cei mai iubiţi fotbalişti din istoria Rapidului.

Rică Răducanu a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nae Manea. Deseori, cei doi se întâlneau la Stadionul Giuleşti, unde încingeau o partidă de tenis cu piciorul. După care mergeau la un şpriţ pentru a depănă amintiri din perioada când apărau cu onoare tricoul Rapidului. “Eram în Divizia B şi aveam meci cu Târgovişte. Am degajat o minge nu prea bine, ci doar până în centru. Imediat am strigat: Nu m-a ascultat. Apoi ne-am retras la vestiare. M-am uitat peste tot, dar Nae nu era acolo. Apoi, când să înceapă repriza a doua, l-am văzut pe teren. L-am întrebat: . Mi-a răspuns: . Apoi, eu i-am spus:

Şi ce crezi că a făcut? A dat gol, iar toţi am sărit pe el să-l felicităm! Când a văzut că vin şi eu din poartă a dat să fugă. , şi-a amintit Rică Răducanu.

Rică Răducanu şi Nae Manea erau sufletul petrecerilor. Fostul portar şi-a amintit un episod senzaţional cu “Mutul”, petrecut în urmă cu mai mulţi ani. “Am fost naş la nunta unui cântăreţ, bun prieten de-al meu. Şi eram toţi acolo, la petrecere, dansam, şpriţuiam, ne simţeam bine. Au venit mulţi fotbalişti de la Rapid, printre care şi Nae. Şi a ieşit la dans cu mireasa. A învârtit-o ce a învârtit-o, după care i-a şoptit ceva la ureche. Imediat, mireasa a venit la mine. Mi-a spus: Era fumuşică rău fata! Am liniştit-o şi i-am spus să stea liniştită, că aşa e Nae, mai glumeţ”, a povestit Rică.

Liţă Dumitru a fost unul dintre jucătorii emblematici ai Rapidului. Fostul mijlocaş a dezvăluit ce primire i-a făcut Nae în momentul în care a revenit în Giuleşti. “Am venit la Rapid prin ’85, după ce jucasem la Steaua, Craiova şi Timişoara. Am intrat în vestiar, iar căpitanul echipei era Nae. Eu eram cu patru ani mai mare ca el. Dar asta nu a contat pentru el. A venit la mine şi mi-a spus clar:

 • Foarte tupeist şi glumeţ! Un mare om şi un mare caracter. Dan Coe, Nicolae Manea şi Daniel Pancu sunt simbolurile Rapidului”, a spus Liţă Dumitru.

  lie Balaci şi Nae Manea au fost buni prieteni. Şi automat, cei doi colegi de generaţie au trecut prin multe momente demne de povestit nepoţilor. “Eu şi cu Nae eram puşi mereu pe glume. M-am distrat cu el peste tot pe unde am fost. Ţin minte că eram cu el la un botez şi şi-a uitat haina pe scaun. Eu i-am luat portofelul şi am început să dau dedicaţii la lăutari pe banii lui. Pentru naşa, pentru naşu, pentru cutare, pentru cutare…. Şi după cinci, şase minute se uită la mine şi-mi zice: . Am recunoscut, dar, normal, nu s-a supărat pe mine. A început să râdă şi să mă îmbrăţişeze”, a spus Ilie Balaci.

  Ioan Goanţă a fost unul dintre cei mai mari atacanţi ai Rapidului. Iar în momentul în care a sosit în Giuleşti, Nea Nae l-a luat sub aripa sa ocrotitoare. “În ’84 am ajuns la Rapid şi nu aveam unde să stau. Nae a sărit imediat şi m-a luat pe mine şi pe Bacoş la el acasă. Ne-a omenit, ne-a dat tot ce am avut nevoie. Datorită lui am reuşit în carieră. Aprecia foarte mult tinerii fotbalişti. Iar la antrenamente şi jocuri oficiale era ca sarea şi piperul. Nu-l vedeai niciodată trist, posomorât. Un om fantastic”, a dezvăluit Goanţă.

   

  Sursa: www.gsp.ro

  AbonareDistribuie:0000Like this:

  Like Loading…

 • LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here