„Suntem îngrijorați în fiecare zi de ceea ce pot să facă rușii”, a declarat cu îngrijorare amiralul Frederick Roegge, șeful flotei SUA din Pacific.

Submarinele și navele rusești de spionaj operează cu agresivitate în apropierea cablurilor aflate în mările și oceanele lumii și care transportă aproape toate comunicațiile globale de Internet, producând îngrijorare în rândul unor oficiali militari și ai agențiilor de informații din  Statele Unite  potrivit The New York Times.

Problema este mai îngrijorătoare decât în timpul Războiului Rece, deoarece rușii ar putea avaria cablurile – o sarcină a agențiilor de informații americane, de care s-a ocupat în urmă cu decenii, potrivit ro.blastingnews.com.

Alarma din ziua de astăzi este una mai profundă: ultimul atac al Rusiei asupra Statelor Unite ar putea viza tăierea cablurilor de fibră optică în unele dintre locurile cel mai greu accesibile, cu scopul de a opri comunicațiile instantanee de care guvernele, economiile și locuitorii din Occident au devenit dependente.

Deși nu există încă nicio dovadă a vreunei tăieri a cablurilor, îngrijorarea este în creștere în rândul militarilor de rang înalt și al oficialilor din serviciile de informații americani.

În interiorul Pentagonului și al agențiilor de informații din Statele Unite sunt semnalate acțiuni în creștere ale navelor rusești, însă aceste informații sunt clasificate și nu sunt făcute publice.

„Sunt îngrijorat în fiecare zi despre ceea ce pot să facă rușii”, a declarat amiralul Frederick J. Roeegge, comandantul flotei de submarine din Pacific a SUA, care nu a răspuns întrebărilor legate de posibile planuri ale rușilor de tăiere a cablurilor submarine.

Cu toate acestea, comandanții și oficialii serviciilor secrete sunt mult mai direcți. Ei au raportat că de la Marea Nordului   până în nord-estul Asiei și chiar în apele din apropierea coastelor americane, s-a semnalat o creștere a activității rusești de-a lungul traseelor cablurilor marine care transportă comunicațiile la nivel mondial.

Doar luna trecută, nava de spionaj Yantar, echipată cu două ambarcațiuni submersibile, a navigat pe coasta de est a Statelor Unite, în drumul său spre Cuba – acolo unde se află unul dintre cablurile importante din apropierea bazei militare americane de la Guantano Bay.

„Nivelul de activitate este comparabil cu ceea ce am văzut în timpul Războiului Rece”, a declarat un diplomat european.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here