Cancerul oral este încadrat în categoria cancerului capului şi al gâtului şi se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale.

Fumatul şi sexul oral cresc în mod considerabil riscul de dezvoltare a cancerului bucal şi a cancerului de gât cauzate de virusul papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuală, potrivit unui studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA), informează AFP.

Virusul HPV 16, aflat la originea a 80% din totalul cazurilor de cancer al gâtului, se transmite prin felaţie şi cunilingus, precizează autorii studiului, adăugând că numărul tumorilor de acest tip a crescut cu 225% în Statele Unite în ultimii 20 de ani.

„Se pare că tutunul creşte probabilitatea infecţiilor orale cu HPV 16 şi, deşi nu cunoaştem încă motivul, bănuim că organismul unui fumător nu poate să se debaraseze prea uşor de acest agent patogen”, a explicat Gypsyamber D’Souza, profesor de epidemiologie la Facultatea de medicină John Hopkins din oraşul american Baltimore, coordonatorul studiului, citat de ziarulevenimentul.ro.

Profesorul D’Souza, citat de sursa mentionata, sugerând că există probabil o combinaţie de factori care ar putea să explice motivul pentru care anumite persoane purtătoare de HPV16 dezvoltă cancere orofaringiene asociate acestui virus, iar altele nu, a subliniat ca „Sexul oral reprezintă o practică curentă, dar acest cancer rămâne încă unul rar”.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia americană, de 6.887 de persoane, consumatoare de tutun, carora li s-a recoltat exudat faringian. Participanţii au efectuat şi analize de sânge şi au predat specialiştilor probe de urină pentru a detecta două substanţe chimice asociate folosirii tutunului, cotinină şi NNAL.

Rezultatele analizelor au aratat ca orice creştere a concentraţiei de cotinină din sânge, echivalentul a trei ţigarete pe zi, creşte riscul de infectare cu HPV16 cu 31%  iar  pentru creşterea cu o unitate a concentraţiei de NNAL din urină – corespunzând a patru ţigarete pe zi – probabilitatea de infectare cu HPV16 creşte cu 68%.

„Aceste rezultate ar putea reprezenta un motiv suplimentar pentru a renunţa la fumat şi sugerează, de asemenea, că şi un consum limitat de tutun este asociat cu o frecvenţă ridicată de infectare bucală cu HPV16”, a declarat Carole Fakhry, profesor de otorinolaringologie la Facultatea de medicină de la Universitatea John Hopkins, coautoare a studiului.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here