Presedintele Comitetului de Informatii al Camerei, Mike Turner, a declarat ca SUA ajuta acum Israelul sa-si identifice punctele moarte in culegerea de informatii si cum a ratat atacul Hamas, in timp ce razboiul continua cu gruparea terorista.  Republicanul din Ohio, in varsta de 63 de ani, a declarat ca SUA „colaboreaza indeaproape” cu serviciile de informatii israeliene „pentru a vedea lacunele pe care le au”, dupa ce rapoartele sugerau ca Israelul stia despre o potentiala amenintare din partea Hamas inainte de 7 octombrie. 

El a vorbit dupa ce un soldat israelian a declarat ca Israelul „nu a luat nimic in serios” atunci cand a fost avertizat de potentialul Hamas in ultimele luni. 

Peste 1.200 de israelieni nevinovati au fost masacrati pe 7 octombrie – cauzat de o „ruptura completa” a comunicarii dintre Israel si agentii sai de informatii, a sugerat Turner.  

Turner a spus pentru „Face the Nation”: „Cred ca ceea ce ati vazut a fost doar o respingere generala din partea Israelului si a comunitatii de informatii din Israel a posibilitatii acestui nivel de amenintare, ceea ce duce cu adevarat la defalcarea completa care a avut loc aici.

Republicanul din Ohio Mike Turner a spus ca SUA „colaboreaza indeaproape” cu serviciile de informatii israeliene „pentru a vedea lacunele pe care le au”, dupa ce rapoartele sugerau ca Israelul stia despre o potentiala amenintare din partea Hamas inainte de 7 octombrie.

Imagini socante au aratat ca participantii la festival fug de macel in timp ce teroristii Hamas au impuscat pe petrecareti la un festival de muzica pe 7 octombrie 

„Acesta evident ar fi putut fi o partinire institutionala care a dus la respingerea acesteia, dar celalalt aspect care a facut acest lucru atat de periculos este ca, chiar si atunci cand 7 octombrie a inceput sa se desfasoare, fortele lor nu au reactionat. 

„Nu aveau capacitatea de desfasurare pentru a raspunde, nu doar capacitatea de informatii de a preveni acest lucru 

„Un lucru este sa poti cauta sa incerci sa identifici o anumita persoana si sa oferi informatii despre locatia si operatiunile acestuia si despre directionarea efectiva a unei operatiuni.

„[Directorul CIA William] Burns a fost foarte clar ca nu oferim doar acces direct la informatiile noastre si asta ne ofera cu siguranta capacitatea de a fi precauti”.

Burns sa intors recent din Orientul Mijlociu si, potrivit lui Turner, a incercat „sa se asigure ca aparatul nostru de informatii lucreaza indeaproape cu Israelul pentru a incerca sa umple unele dintre acele lacune pe care in mod clar le au”. 

A urmat rapoartelor conform carora oficialii israelieni aveau o intelegere intima a atacului terorist brutal al Hamas din 7 octombrie cu mai mult de un an inainte de a se produce, dar au respins planul de lupta ca fiind prea ambitios pentru ca grupul sa poata fi realizat, a sustinut un raport bomba.

Intr-un document de 40 de pagini obtinut de The New York Times, Hamas a prezentat un plan detaliat pentru a-si duce la indeplinire atacul asupra Israelului, care a dus in cele din urma la moartea a aproximativ 1.200 de persoane intr-o zi.

Planul nu a stabilit o data pentru atac, dar a oferit o privire exhaustiva asupra strategiei gruparii teroriste, inclusiv vizand fortificatiile din jurul Fasiei Gaza in timp ce asalteaza bazele militare cheie si sediul diviziei.

Podelele patate de sange ale unui kibbutz dupa ce teroristii Hamas au spart zona 

Potrivit publicatiei, planurile din document au fost urmate de Hamas cu o precizie infricosatoare in atacurile de luna trecuta, ridicand semne de intrebare cu privire la motivul pentru care Israelul nu a luat masuri pentru a o preveni.

De asemenea, se sustine ca oficialii au recunoscut ca ar fi putut opri, sau cel putin ar fi tocit, atacurile din 7 octombrie daca ar fi luat in serios o serie de avertismente urgente de la analisti.

Timp de peste un an, oficialii israelieni au inteles ca Hamas avea intentii sa inceapa un atac peste granita cu un baraj de rachete intr-un atac surpriza.

Utilizarea dronelor pentru a elimina camerele de securitate si mitralierele automate pozitionate de-a lungul granitei au facut, de asemenea, parte din planul de lunga durata al Hamas.

Intr-un semn al preciziei socante pe care Hamas a urmat-o la planul sau general, documentul ordona oamenilor inarmati sa zboare in Israel cu parapante, cu strategia neortodoxa folosita pentru a afecta ingrozitor la fatidic festival de muzica Supernova, unde cel putin 364 de oameni au fost ucisi.

Oficialii serviciilor secrete israeliene au fost supravegheati in saptamanile de dupa atacurile din 7 octombrie, pe fondul intrebarilor privind lipsa de intelegere a atacului iminent inainte ca acesta sa aiba loc.

Dar Hamas parea sa aiba o intelegere mult mai buna asupra aparatului Israelului decat se stia anterior, deoarece documentul includea detalii extinse si sensibile despre locatia si dimensiunea fortelor militare israeliene si a centrelor de comunicatii.

Acest lucru a ridicat, de asemenea, intrebari cu privire la modul in care Hamas a reusit sa obtina aceste informatii si la posibilitatea unor scurgeri in cadrul serviciilor de informatii israeliene.

In ciuda detaliilor infricosatoare gasite in document, care a fost difuzat pe scara larga in cercurile militare si de informatii israeliene, expertii au stabilit ca atacul a fost mult prea ambitios pentru ca Hamas sa il realizeze.

Nu se stie daca premierul israelian Benjamin Netanyahu a vazut documentul.

Numit „Zidul Ierihonului” dupa granita din Cisiordania moderna, care sunt citate in textele biblice, se spune ca saizeci de puncte din interiorul zidului ar fi tinta luptatorilor Hamas pentru asediul Israelului.

— Surprinde-i prin poarta. Daca o faci, cu siguranta vei invinge’, incepe documentul, un citat din Coran. Acelasi citat a fost repetat de teroristii Hamas in imagini infricosatoare de la atacurile din 7 octombrie si in saptamanile de dupa.

O casa lasata in ruine dupa un atac al militantilor Hamas in acest kibbutz cu cateva zile mai devreme, cand zeci de civili au fost ucisi marti langa granita cu Gaza

In ciuda cunoasterii pe scara larga a documentului, acesta a fost in mare masura respins, inclusiv de catre divizia Gaza a armatei israeliene, aripa insarcinata cu apararea granitei cu Gaza, unde s-a concentrat o mare parte din conflictul in curs.

Expertii diviziei au stabilit ca obiectivele si intentiile Hamas erau neclare, iar o evaluare militara separata a documentului a constatat: „Nu este inca posibil sa se stabileasca daca planul a fost pe deplin acceptat si cum va fi manifestat”.

Cu trei luni inainte de atacurile din 7 octombrie, diplomatul german Sven Kuhn von Burgsdorff a demonstrat ca „totul este posibil in Gaza” in timp ce a intrat cu parapanta in regiune intr-un avertisment asupra vulnerabilitatii acesteia.

In acelasi timp, un analist veteran de la Unitatea 8200, divizia de informatii de semnale a agentiei, ar fi avertizat ca Hamas a efectuat exercitii de antrenament de cateva zile care imitau infricosator planurile de lupta din document.

„Refut total faptul ca scenariul este imaginar”, a avertizat analistul, comparand exercitiul cu „continutul Zidului Jericho”.

„Este un plan conceput pentru a incepe razboiul… nu este doar un raid asupra unui sat”.

Duminica, Israelul a desfasurat peste 400 de lovituri in Gaza, dupa ce Hamas a rupt armistitiul fragil de o saptamana.

Armata israeliana a declarat ca a efectuat sute de bombardamente de cand incetarea focului s-a prabusit vineri, in timp ce Hamas a anuntat „baraje cu rachete” impotriva mai multor orase si orase israeliene, inclusiv Tel Aviv.

Fortele de Aparare Israelului au spus ca avioanele de lupta au efectuat lovituri ample asupra orasului Khan Younis, din sud, unde se crede ca sunt stationati liderii Hamas.