Armata israeliana a declarat ca ofensiva sa terestra s-a extins in fiecare parte a Gazei si a ordonat mai multe evacuari in sudul aglomerat, jurand ca operatiunile de acolo impotriva Hamas vor avea „nu mai putina forta” decat cele zdrobitoare din nord. Un bombardament puternic a urmat ordinelor de evacuare, iar palestinienii au spus ca raman fara locuri unde sa mearga pe teritoriul inchis de la granita Israelului si Egiptului.

Multi dintre cei 2,3 milioane de oameni din Gaza sunt inghesuiti in sud dupa ce Israelul a ordonat civililor sa paraseasca nordul in primele zile ale razboiului, care a fost declansat de atacul condus de Hamas din 7 octombrie in Israel, care a ucis aproximativ 1.200, majoritatea civili.

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca 1,8 milioane de palestinieni din Gaza au fost stramuti. Aproape 958.000 dintre ei se afla in 99 de unitati ONU din sud, a declarat Juliette Toma, director de comunicatii la agentia ONU pentru refugiatii palestinieni.

Dupa lasarea intunericului, s-au auzit focuri de arma si obuze in orasul central Deir al-Balah, in timp ce rachetele de lumina au luminat cerul. In al doilea oras ca marime din Gaza, Khan Younis, dronele israeliene au bazait deasupra capului. Seful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut incetarea razboiului, declarand ca suferinta civila este „prea mult de suportat”.

Ministerul Sanatatii din Gaza, condusa de Hamas, a declarat ca numarul persoanelor ucise acolo de la 7 octombrie a depasit 15.500, cu peste 41.000 raniti. Ministerul nu face diferenta intre decesele civililor si ale combatantilor, dar a spus ca 70% dintre morti erau femei si copii.

Un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii a afirmat ca sute de oameni au fost ucisi sau raniti de la incetarea focului de o saptamana care sa incheiat vineri. „Majoritatea victimelor sunt inca sub daramaturi”, a spus Ashraf al-Qidra.

Temerile de un conflict mai larg s-au intensificat. O nava de razboi americana si mai multe nave comerciale au raspuns la semnalele de primejdie de la nave-containere din Marea Rosie, a spus Pentagonul. Rebelii Houthi din Yemen sustinuti de Iran au sustinut atacuri asupra a doua nave pe care le-au descris ca fiind legate de Israel, dar nu au recunoscut ca au vizat o nava americana.

Sperantele pentru un alt armistitiu temporar in Gaza se stingeau. Incetarea focului a facilitat eliberarea a zeci dintre cei aproximativ 240 de ostatici israelieni si straini tinuti de Gaza in schimbul palestinienilor inchisi de Israel. Dar Israelul si-a chemat negociatorii acasa, iar premierul Benjamin Netanyahu spune ca razboiul va continua pana cand „toate obiectivele sale” vor fi atinse. Una este eliminarea Hamas de la putere in Gaza.

Inalt oficial al Hamas, Osama Hamdan, a declarat ca reluarea discutiilor cu Israelul privind schimburile ulterioare trebuie sa fie legata de o incetare permanenta a focului.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat pentru „Face the Nation” la CBS News ca SUA „incearca sa lucreze ora de ora pentru a vedea daca putem restabili aceasta pauza si scoatem acesti ostatici”.

„In timp ce pauza a fost ridicata si nu au loc schimburi de ostatici, ceea ce este in continuare, important, este asistenta umanitara, inclusiv combustibilul, care este esential”, a adaugat Kirby.

Armata israeliana a largit ordinele de evacuare in si in jurul lui Khan Younis din sud, spunand locuitorilor din cel putin cinci zone sa plece. Rezidentii au spus ca armata a aruncat pliante in care il numeau pe Khan Younis „o zona de lupta periculoasa” si le-a ordonat sa se mute in orasul de granita Rafah sau intr-o zona de coasta din sud-vest.

SUA ii spune Israelului sa minimizeze victimele civile 02:20

Dar Halima Abdel-Rahman, vaduva si mama a patru copii, a spus ca nu va mai asculta astfel de ordine. Ea a fugit de acasa in octombrie, intr-o zona din afara lui Khan Younis, unde sta la rude.

„Ocupatia iti spune sa mergi in aceasta zona, apoi o bombardeaza”, a spus ea la telefon. „Realitatea este ca niciun loc nu este sigur in Gaza. Ei ucid oameni in nord. Ei ucid oameni in sud”.

Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, l-au indemnat pe Israel sa evite noi deplasari in masa semnificative si sa faca mai mult pentru a proteja civilii. Vicepresedintele SUA Kamala Harris i-a spus presedintelui Egiptului ca „sub nicio circumstanta” SUA nu vor permite relocarea fortata a palestinienilor din Gaza sau Cisiordania, un asediu continuu al Gazei sau redesenarea granitelor acesteia.

Pe terenul din Gaza, era frica si doliu. In fata unui spital din orasul Gaza, un baiat acoperit cu praf, pe nume Saaed Khalid Shehta, a cazut in genunchi langa trupul insangerat al fratelui sau mai mic, Mohammad, unul dintre cele cateva cadavre asezate dupa ce oamenii au spus ca strada lor a fost lovita de atacuri aeriene. L-a sarutat.

— Ma ingropi cu el! a plans baiatul. Un lucrator sanitar de la Spitalul Baptist Al-Ahli a declarat ca peste 15 copii au fost ucisi.

Armata israeliana a declarat ca avioanele de lupta si elicopterele sale au lovit tinte in Gaza, inclusiv „puturi de tunel, centre de comanda si depozite de arme”. Acesta a recunoscut „atacuri aeriene extinse in zona Khan Younis”.

Cadavrele a 31 de persoane ucise in bombardamentele din centrul Gazei au fost duse la spitalul Al-Aqsa din Deir al-Balah, a declarat Omar al-Darawi, un angajat administrativ al spitalului. O femeie a plans, leganand corpul unui copil. Un altul a purtat cadavrul unui copil. Mai tarziu, angajatii spitalului au raportat inca 11 morti in urma unui alt atac aerian. Printre supravietuitorii insangerati se numara un copil transportat pe o saltea.

In afara morgai unui spital din Khan Younis, rezidentul Samy al-Najeila a transportat cadavrul unui copil. El a spus ca fiii sai se pregateau sa-si evacueze locuinta, „dar ocupatia nu ne-a dat timp. Cladirea cu trei etaje a fost distrusa complet, intreg blocul a fost total distrus”. El a spus ca sase dintre cadavre erau rudele lui.

„Cinci oameni sunt inca sub daramaturi”, a spus el. “Doamne ajuta.”

Intr-un videoclip de la acelasi spital aglomerat al-Nasser, purtatorul de cuvant al UNICEF, James Elder, a spus: „Simt ca aproape ca imi esuez capacitatea de a transmite uciderea nesfarsita a copiilor aici”.

Israelul spune ca nu vizeaza civilii si a luat masuri pentru a-i proteja, inclusiv ordinele sale de evacuare. Pe langa pliante, armata a folosit apeluri telefonice si emisiuni radio si TV pentru a indemna oamenii sa se mute din anumite zone.

Israelul spune ca vizeaza agentii Hamas si da vina pe militanti pentru victimele civile, acuzandu-i ca opereaza in cartierele rezidentiale. Pretinde ca a ucis mii de militanti, fara a furniza dovezi. Israelul spune ca cel putin 78 dintre soldatii sai au fost ucisi.

Kirby a spus ca SUA este in discutii cu Israelul „despre a fi atent, precis si deliberat in tintirea lor si pentru a incerca sa minimizeze victimele civile in masura maxima posibila”.

“Cred ca este, de asemenea, important ca oamenii sa-si aminteasca cu ce se confrunta aici. Hamas se adaposteste in mod deliberat in cladiri rezidentiale, spitale si scoli”, a spus Kirby, intrebat de gazda „Face the Nation”, Margaret Brennan, daca Casa Alba a stabilit „linii rosii” in termenii ajutorului militar al SUA pentru Israel. 

„Este o povara suplimentara pe care o are Israelul ca armata moderna, recunoastem asta, dar este si o povara si un obstacol foarte dificil de depasit”, a spus Kirby.

Largirea ofensivei va complica probabil si mai mult ajutorul umanitar pentru Gaza. Wael Abu Omar, un purtator de cuvant al Autoritatii Palestiniene de Traversari, a declarat ca 100 de camioane de ajutor au intrat duminica, dar agentiile ONU au spus ca 500 de camioane pe zi au intrat in medie inainte de razboi.

Ostilitatile reinnoite au sporit si ingrijorarile pentru cei 137 de ostatici despre care armata israeliana crede ca sunt inca tinuti de Hamas. In timpul recentului armistitiu, 105 ostatici au fost eliberati, iar Israelul a eliberat 240 de prizonieri palestinieni. Majoritatea celor eliberati de ambele parti au fost femei si copii.

In alta parte a regiunii, gruparea militanta Hezbollah din Liban a declarat ca a lovit pozitii israeliene in apropierea granitei tensionate Liban-Israel. Opt soldati si trei civili au fost raniti de focul Hezbollah in zona Beit Hillel, a informat radioul armatei. Armata a spus ca artileria sa a lovit surse de foc din Liban, iar avioanele sale de lupta au lovit alte tinte ale Hezbollah.

Militantii irakieni cu grupul-umbrela sustinut de Iran, Rezistenta Islamica din Irak, au declarat ca au lovit cu rachete baza militara americana Kharab al-Jir din Siria. Un oficial militar american, vorbind sub conditia anonimatului, in conformitate cu reglementarile, a declarat ca rachetele au lovit zona de aterizare Rumalyn din Siria, dar nu au fost raportate victime sau pagube.

Duminica mai tarziu, oficialii cu militiile sustinute de Iran in Irak au declarat ca cinci membri ai militiei au fost ucisi intr-un atac aerian pus pe seama SUA in apropiere de Kirkuk. Oficialii au vorbit sub conditia anonimatului, deoarece nu erau autorizati sa comenteze public. Oficialii militari americani nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii. pentru comentariu.