După decenii întregi cu o populaţie tânăra şi destul de mare, România va ajunge una dintre cele mai îmbătrânite ţări din lume. Totul se va întâmplă în doar 15 ani, arată un studiu demografic al Roland Berger. Este efectul valurilor de migraţie, dar şi al natalităţii mici din România. În vreme ce noile generaţii sunt restrânse, generaţia decreţeilor va ieşi la pensie. Iar impactul direct va fi asupra economiei, potrivit Digi24.ro

În 2030, România va fi în clasamentul celor mai îmbătrânite 15 ţări din lume, arată un studiu al firmei de consultanţă Roland Berger. Efectele emigraţiei cântăresc greu. În căutarea unui trăi mai bun, mai bine de 2 milioane de români au plecat peste hotare. Mulţi dintre aceştia deja au format familii acolo – în străinătate se naşte o nouă generaţie de români. Sociologii estimează că 10% dintre copiii români se nasc în afara ţării.

„Sunt șanse foarte mari să nu se întoarcă. Sunt șanse foarte mari că copiii lor, ajunși la o vârstă matură, dacă eventual au și două cetăţenii, dacă sunt bine integraţi acolo, să nu participe la forţa de muncă din România.”, arată Darie Cristea, director INSCOP.

În medie, româncele nasc 1,3 copii, mult sub rata de 2,1 necesară pentru menţinerea populaţiei.

În ţară există peste 5 milioane de pensionari şi numai 4,5 milioane de angajaţi. Bugetul pensiilor publice consemnează un deficit anual de peste 3 miliarde de euro pe an, iar în viitor plata mai multor pensii din mai puţine contribuţii va fi dificilă.

O populaţie îmbătrânită, însă, înseamnă și alte cheltuieli precum cele de sănătate şi de asistenţă socială. Toate aceste nevoi vor trebui finanţate de undeva, doar că totodată scade numărul celor apţi de muncă, celor care creează valoare într-o economie. Anumite ramuri pot fi în mod special afectate. Deja odată cu îmbătrânirea mediului rural, în anumite zone ale ţării, agricultura suferă de lipsa muncitorilor tineri. O soluţie însă poate veni de peste graniţe.

Articol redactat de Lavinia Leopa

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here