Acest tip de magazine pot fi un focar de bacterii care provoacă infecții și boli grave. Iată ce spune medicul primar Virginia Bendea, despre bolile care se ascund în magazinele second-hand și despre cum vă puteți feri de ele:

Hainele de la second-hand sunt pline de acarieni

Acarienii sunt paraziți foarte rezistenți (foto). Poți lua acarieni și în momentul în care cauți în lada de șosete din respectivul magazin și când pui mâinile pe hainele expuse , care sunt pline de praf, un refugiu ideal pentru acarieni sau atunci când le atingi de hainele tale. Magazinele second hand sunt un loc excelent pentru declanșarea unei alergii. De asemenea, inhalarea sau inghițirea acarienilor te poate transforma dintr-o persoană sănătoasă, într-una cu alergii grave.

Ai fost la second hand? Te poți întoarce acasă cu râie sau în cel mai bun caz, cu ciuperca pitirizias

Înainte de asta trebuie precizat că prin simplul fapt că ai intrat în acel magazin poți lua purici sau păduchi. De asemenea, unele dintre cele mai comune infecții fungice care pot fi luate de la second-hand sunt tineea pedis (care se ia de pe încălțăminte și șosete), tineea cruris (Care se ia de pe articolele de corp, șorturi, lenjerie intimă) și infecții stafilococice ale pielii și țesuturilor moi. Poți lua scabie (râie) și ciuperca pitiriazis (o ciupercă care se poate lua și de pe haine și se instalează în sânge). La soare, zona afectată rămâne albă, deoarece ciuperca împiedică pigmentarea pielii. Cei care au această ciupercă au pete albe pe corp.  Este greu de tratat la nivelul pielii pentru că trebuie eliminată cauza, nu efectul, adică erupția cutanată.În mod normal microbii nu mor la 40 de grade, mai ales dacă nu este folosit un detergent concentrat, care sa conțină toate substanțele dezinfectante necesare. Șansele ca hainele din magazinele la mâna a doua să fie spălate cu detergent de primă clasă sunt minime. Din acest caz se iau uşor şi dermatitele de contact. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri de la second hand sunt însă cele cu stafilococi aurii care acționează la nivelul pielii și produc efecte extrem de grave, cum a fost cazul Nicoletei Luciu (vezi foto).

Este total neindicat să cumpărăm lenjerie intimă de la magazinele second-hand, deoarece acelea sunt un morman de bacterii și este cel mai simplu mod să contactați o infecție vaginală de orice tip. De asemenea, lenjeria intimă te expune la parazitoze intestinale.

Cum poți să eviti să te îmbolnăvești?

Cel mai simplu ar fi să nu cumperi, dar bolile enumerate mai sus se pot lua și de pe hainele noi, pentru că și acestea au trecut prin multe mâini până să fie scoase la vânzare. Sigur este să spălați hainele la temperaturi cât mai mari, după ce au fost înmuiate în prealabil. Puteți să le fierbeți și e indicat să folosiți un detergent de calitate. Pe vremuri, hainele se fierbeau cu puțin oțet pentru a ucide paraziții, iar mai apoi se spălau în apă cât mai fierbinte.

Cum poți să te protejezi de ciuperci și de alte boli, având în vedere că nu poți să speli hainele colorate la 80 de grade?

Poți să folosești produse profesionale, să le speli cu oțet și să le calci la final. În urma acestor proceduri cea mai mare parte a bacterilor ar trebui să dispară.

Cum se manifestă cele mai comune boli pe care le poți lua de la second-hand?

Scabia se manifestă prin mâncărimi la nivelul pielii mâinii, mai exact între degete. Pot apărea tot felul de urticarii,  majoritatea semnelor sunt sesizabile la nivel cutanat. Infecțiile vaginale sunt printre cele mai grave probleme pe care le poți avea din cauza lenjeriei neigienizate corespunzător. În cazul prafului și a inhalării virușilor pot apărea bronșite, dacă zona este sensibilă. Poți lua ciuperci de la încălțăminte sau șosete, și în general orice boală de piele pe care a avut-o persoana care a purtat hainele de la second-hand.

Dumneavoastră v-ați cumpăra haine de la second-hand? De ce?

Nu, din cauza argumentelor enumerate în tot interviul. Toate aceste boli le poți lua și din hainele noi, dar nu e același risc. Îi înțeleg pe cei care le cumpără din motive financiare, dar eu personal nu sunt adepta acestor magazine.

Reporter: Aurelian Dumitrescu

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:10030

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here