Depasiti numeric, un soldat din prima linie a dat o relatare serioasa a luptei Ucrainei de a se agata de punctul sau de pe malul de est al vastului rau Nipro. Cateva sute de soldati ucraineni au ajuns acolo in cadrul unei contraofensive lansate in urma cu sase luni. Sub focul necrutator al Rusiei, soldatul a petrecut cateva saptamani pe malul raului ocupat de rusi, in timp ce Ucraina incerca sa stabileasca un cap de pod in jurul satului Krynky. 

Contul sau, trimis prin intermediul unei aplicatii de mesagerie, vorbeste despre barci de trupe aruncate in aer, intariri fara experienta si un sentiment de abandon de catre comandantii militari ai Ucrainei.

Evidentiaza tensiuni tot mai mari, pe masura ce apararea Ucrainei impotriva invaziei Rusiei se macina pana la sfarsitul unui alt an.

Armata ucraineana a declarat pentru BBC ca nu comenteaza situatia din acea zona din motive de securitate.

Citatele soldatului ucrainean sunt mai jos cu caractere aldine.

„Toata trecerea raului este sub foc constant. Am vazut barci cu tovarasii mei la bord pur si simplu disparand in apa dupa ce au fost lovite, pierdute pentru totdeauna de raul Nipro.

„Trebuie sa caram totul cu noi – generatoare, combustibil si alimente. Cand ai infiintat un cap de pod, ai nevoie de mult de toate, dar proviziile nu au fost planificate pentru aceasta zona.

„Ne-am gandit ca dupa ce am ajuns acolo inamicul va fugi si apoi vom putea transporta calm tot ce ne trebuie, dar nu a iesit asa.

„Cand am ajuns pe malul [estic], inamicul ne astepta. Rusii pe care am reusit sa-i capturam au spus ca fortele lor au fost informate cu privire la aterizarea noastra, asa ca, cand am ajuns acolo, au stiut exact unde sa ne gaseasca. Ne-au aruncat totul – artilerie, mortare si sisteme de aruncare flacari. M-am gandit ca nu voi scapa niciodata.”

Cu toate acestea, cele cateva sute de marini au reusit sa sape, partial ajutati de focul de artilerie ucraineana de pe malurile mai inalte, vestice ale Niproului.

Raul separa partile ocupate de rusi si cele controlate de ucraineni din regiunea de sud Herson.

Presedintele Volodymyr Zelensky a fost dornic sa vorbeasca despre aceasta ofensiva, considerand-o drept inceputul a ceva mai mult.

Statul Major al Ucrainei a raportat, in actualizarea zilnica de duminica, ca fortele sale isi mentin pozitiile pe malul de est al Niproului si provoaca „daune de foc in spatele inamicului”.

Marturia acestui soldat dezvaluie insa divizari intre guvernul Ucrainei si generalii sai cu privire la starea razboiului.

Comandantul sef al Ucrainei, general Valery Zaluzhny, a declarat pentru revista Economist in noiembrie ca, „la fel ca in Primul Razboi Mondial, am atins nivelul de tehnologie care ne pune intr-un impas”.

Biroul presedintelui Zelensky l-a mustrat rapid pe general pentru comentariile sale, negand ca exista un impas pe campul de lupta.

„In fiecare zi stateam in padure luand focul. Am fost prinsi in capcana – drumurile si potecile sunt pline de mine. Rusii nu pot controla totul si noi il folosim. Dar dronele lor bazaie constant in aer, gata sa loveasca de indata ce vad miscare.

„Aprovizionarea era cea mai slaba veriga. Rusii ne-au monitorizat liniile de aprovizionare, asa ca a devenit mai dificil – era o lipsa reala de apa potabila, in ciuda livrarilor noastre cu barca si drona.

„Am platit o multime din propriul nostru kit – cumparand noi insine generatoare, powerbank si haine de caldura. Acum vin gerurile, lucrurile se vor inrautati – situatia reala este tacuta, asa ca nimeni nu va schimba nimic.

“Nimeni nu stie obiectivele. Multi cred ca comanda pur si simplu ne-a abandonat. Baietii cred ca prezenta noastra a avut mai mult o semnificatie politica decat militara. Dar ne-am facut treaba si nu am intrat in strategie”.

Nu exista nicio indoiala ca aceasta trecere a fortat unele forte ruse sa se redistribuie din alte parti ale liniei frontului, cum ar fi pozitiile lor puternic aparate din regiunea Zaporizhzhia, unde Kievul spera ca ar fi fost o descoperire mai devreme.

BBC Russian a vorbit recent cu niste trupe ruse care apara malul raului in acea zona. Ei au spus ca a fost o „sinucidere” ca soldatii lor sa se mute acolo, spunand ca au pierdut multi barbati in lupta si ca nu pot alunga pe ucraineni de pe punctul lor.

Intre timp, armata ucraineana spune ca vrea sa tinteze liniile de aprovizionare rusesti si sa le forteze sa se intoarca suficient de la rau pentru a proteja civilii de bombardamente.

Inseamna atat soldatii rusi, cat si ucrainenii absorb mult foc.

„In mare parte, pierderile noastre au fost greseli – cineva nu s-a urcat in acel sant suficient de repede; un alt tip s-a ascuns rau. Daca cineva nu este pornit, va fi imediat vizat de peste tot.

„Dar multumita medicilor nostri, daca putem aduce un soldat ranit la medici, el va fi salvat. Sunt titani, zei. Dar nu putem scoate ramasitele celor cazuti. Este pur si simplu prea periculos.

“In acelasi timp, dronele si rachetele noastre provoaca multe pierderi inamicului. Am luat prizonieri de razboi odata, dar unde sa-i punem, daca nu avem cum sa traversam raul chiar si cu propriii nostri camarazi raniti?”

Ca orice alta parte a liniei frontului, si aceasta operatiune s-a transformat intr-o batalie de uzura.

In timp ce Rusia isi umple randurile cu recruti si prizonieri gratiati, Ucraina se lupta sa gaseasca forta de munca de care are nevoie.

O investigatie recenta a BBC a constatat ca aproape 20.000 de barbati au fugit din Ucraina de la inceputul invaziei pe scara larga a Rusiei pentru a evita proiectul.

„Ar trebui sa fie postate aici mai multe brigazi, nu companii individuale – pur si simplu nu avem destui oameni.

“Sunt foarte multi tineri printre noi. Avem nevoie de oameni, dar de oameni pregatiti, nu de cei verzi pe care ii avem acum acolo. Sunt tipi care petrecusera doar trei saptamani la antrenamente si au reusit sa traga doar de cateva ori.

„Este un cosmar total. Acum un an, nu as fi spus asta, dar acum, scuze, m-am saturat.

“Toti cei care au vrut sa se ofere voluntari pentru razboi au venit cu mult timp in urma – acum este prea greu sa ispitesti oamenii cu bani. Acum ii primim pe cei care nu au reusit sa scape de la draft. O sa razi de asta, dar unii dintre marinarii nostri nici macar nu stiu sa inoate”.

Satul Krynky a fost transformat in moloz.

Scenele de usurare palpabila cand orasul Herson si zonele din regiunea Harkiv au fost eliberate in urma cu un an, nu au fost inca reproduse.

In schimb, victoriile Ucrainei sunt inregistrate in mici parcele de pamant devastat si abandonat.

Asta face ca argumentul presedintelui Zelensky pentru sprijinul occidental pe termen lung sa fie mai greu de vandut politic.

Dar, indiferent, lupta militarului anonim va continua in curand.

„Am iesit dupa ce am avut o contuzie dintr-o mina, dar unul dintre colegii mei nu a reusit – tot ce a mai ramas din el a fost casca lui.

„Simt ca am scapat din iad, dar baietii care ne-au inlocuit data trecuta au intrat in si mai mult iad decat noi.

„Dar urmatoarea rotatie este programata. Momentul meu sa trec din nou raul este in curand.”