1. Ce înseamnă Postul Crăciunului?

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire, pentru sănătatea noastră, pentru echilibrul nostru fizic si psihic. Postul Crăciunului este un post de bucurie, ține 40 de zile și este unul dintre cele mai ușoare posturi pentru că are multe dezlegări la pește, la vin sau la ulei. Nu trebuie considerat o pedeapsă sau o cură de slăbire, ci trebuie să trecem prin el în așa fel încât, la final, în ziua de Crăciun, să primim mâncarea de dulce ca pe un premiu.

2. Ce spun preoții că nu trebuie să facă tinerii în post?

Dacă îi spui unui tânăr că nu are voie să facă ceva, atunci face. Îmi e mai simplu să iți spun ce trebuie să facă. Trebuie să caute să sacrifice ceva, să facă un efort pe care nu l-ar fi făcut în afara postului. De fapt, postul e o provocare la simplitate, trebuie să învețe să fie mai simpli si în privința mâncării, a faptelor și a vorbelor. Și ai punctat bine, tinerii trebuie să facă ce spun preoții, nu ce fac ei. Te-ai mai uitat pe la televizor, ai văzut că sunt preoți homosexuali. Cum pot ei să îi dea un sfat unui tânăr când nici ei nu au putut rezista impulsului carnal?

3. Am citit în Îndreptarul pentru Spovedanie editat de Patriarhie că sunt câteva păcate care trebuie evitate mai ales în Post, cum ar fi să te machiezi, să îți faci unghiile etc. Cât sunt ele de grave?

Femeile, când se machiază, se mint pe ele. E ca atunci cand porți un sutien cu push-up. Când îl ai pe tine, sânii arată superb, când îl dai jos, nu-i mai găsești. Fetele se maimuțăresc prin ceea ce fac. Nu e un păcat atât de grav, dar să nu uităm că postul e o chemare la simplitate, la decență. Ar trebui să se bucure de tinerețea si frumusețea lor cât încă o au, nu să se spoiască cu tot felul de produse.

4. Ce se întâmplă dacă faci sex în timpul Postului?

Nimic în plus față de ceea ce se întâmplă dacă faci sex în nepost și nu ești cununat. Nu e ceva mutilant să rămâi virgină până la 20 de ani. Tinerii se dăruiesc unul altuia ca și cum fapta aceasta nu ar avea nicio valoare dincolo de simpla plăcere trupească. În primul rând, este ceva degradant pentru femeie, care mereu se implică sufletește mai mult decât bărbatul. Sexul  în afara căsătoriei e păcat și așa va și rămâne, oricât ar vrea societatea să evolueze și să schimbe asta.De ce crezi că e acuma frenezia aceasta a logodnelor? Dar nici măcar în logodnă sexul nu e îngăduit, trebuie căsătorie.

5. Tot în Îndreptarul pentru Spovedanie, este trecut la categoria păcate, sexul pe la spate. Ce ne puteți spune despre asta?

Conform canoanelor bisericești, actul sexual trebuie să fie simplu, de aceea alte poziții sexuale sunt considerate de Biserica Ortodoxă interzise. Actul sexual, dacă e trăit ca o distracție și nu ca expresie intimă a iubirii, devine pornografie. Sexul pe la spate împiedică contactul vizual între parteneri, ceea ce induce senzația de dominare a unui partener asupra celuilalt. În religie, asta se numeste tiranie sexuală. Unul dintre cei doi își impune voia asupra celuilalt fără consimțământul adânc al acestuia. Dacă sexul pe la spate are loc în timpul Postului, este ca și cum ai face sex cu Satana – ies la iveală instincte animalice, nu mai faci dragoste, faci sex animalic. Animalul este Satana, nu Duhul Sfânt.

6. Cum se realizează mântuirea sufletească în timpul Postului?

Să luăm ca exemplu fumătorii înrăiți. Biserica nu-ți cere să arunci pachetul de ţigări pe geam, dar vrea să vadă că faci un mic sacrificiu si că nu te lași dominat de capriciu. Daca ai fumat doar o țigară în loc de două, deja e un progres. Si cu băutura e la fel, vinul e o băutură acceptată de biserică și cu drag îngăduită. Asta până nu duce la smintenie. Dacă tu stii că poți să bei o sticlă de vin fără să te amețești, bea-o! Dar daca ai băut o jumătate de pahar și ți s-a urcat la cap, deja e păcat. Tinerii trebuie să ințeleagă că postul nu se limitează numai la ce bagi în gură, ci mai mult la ce scoți pe gură. Postul trebuie luat ca un proces de însănătoșire a trupului și a minții.

7. Să trecem la alt subiect, care nu este legat de Post. De ce nu au voie femeile să intre în biserică în anumite perioade ale lunii?

Dar au voie. Nu trebuie căutate scuze. Acum 100 de ani nu existau tampoane sau metode de protecție și exista riscul să picure sânge în biserică. Trebuia resfințită.

Atunci femeile nu aveau altă treabă decât să stea cu copiii și să se ocupe de casă, deci puteau să vină la biserica în fiecare zi de sărbătoare. Astăzi femeia este egală cu bărbatul, vrea carieră, iar dacă vrea să-l găsească și pe Dumnezeu, nu trebuie să se cramponeze de faptul că e pe ciclu. Nici măcar nu se poate spune că e murdară, e mijlocul prin care ea e fertilă. Dacă n-ar fi asta nu ar mai putea face copii. Nu are voie să se împărtășească, atât.

10. Când credeți că vom vedea femei preoți și de ce nu se poate asta acum?

Niciodată. Nu se va putea asta în ortodoxie. Preoții sunt urmașii apostolilor, nu femeile. Preoția e o vocație a bărbatului de slujitor al lui Dumnezeu. Femeia îl poate sluji în alte moduri, iar mereu în biserici sunt mai multe femei decât bărbați. Din păcate, în bisericile anglicane  se poate. Femeile țin slujbe. E o mișcare feministă dusă la extrem. Preoția nu e o chemare a femeii și nici nu va fi vreodată.

Interviul a fost realizat cu preotul Reț Valer, din județul Timiș

AbonareDistribuie:0060

12 COMMENTS

  1. nu e adevarat! duhovnicul meu a spus clar ca femeile nu au ce cauta in biserica in acea perioada a luniiVoteaza acest comentariu: 0  0

  2. Domnule preot – slujitor al Domnului remunerat din banii contribuabililor, care este pozitia actului sexual simplu??? Nu am vazut nici o reprezentatie in imagini in dogmele bisericesti…Voteaza acest comentariu: 0  0

  3. Unul dintre cei doi își impune voia asupra celuilalt fără consimțământul adânc al acestuia. Si daca ambii isi dau consimtamantul adanc, adica amandoi doresc asta ! Care e pozitia bisericii in fata actului sexual simplu, ce intelege biserica prin asta ?Voteaza acest comentariu: 0  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here