Telefoanele si tabletele cu sistemul de operare Android sunt preferatele hackerilor, iar 99% din atacurile la adresa dispozitivelor mobile sunt indreptate spre acestea, potrivit Raportului Cisco de securitate pe 2014. Atentie mare ce descarcati, pentru ca exista copii infectate ale unor aplicatii obisnuite, copii care se distribuie prin magazine neoficiale de aplicatii.

Raportul mai arata ca hackerii au ajuns la nivelul urmator. “Atacul informatic reprezinta un business. S-a trecut de perioada in care atacurile erau cauzate de tineri entuziasti care doreau sa arate ceva“, spune Dorin Pena, un tanar de 31 ani care ocupa pozitia de Manager General la Cisco Romania.

Cercetarea spune ca, in 2014, numarul total de vulnerabilitati si amenintari a atins un maxim istoric. Numarul de alerte de securitate a urcat cu 14% pana in octombrie anul trecut, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2012.

Atinse de amenintarile informatice sunt si companiile mari, care investesc resurse serioase in securitatea datelor. Din cele 30 de multinationale cuprinse in raportul Cisco, absolut toate au accesat site-uri infectare cu malware.

In privinta spamului, autorii cercetarii spun ca acesta a scazut in volum, insa e tot mai bine definit si a crescut in severitate. Cei care utilizeaza spamul studiaza metodic comportamentul utilizatorilor de Internet. Spamul a fost targetat spre banci si cumparare de produse, dar si spre social media.

Raportul Cisco mai arata ca troienii cu tinte multiple reprezinta mai mult de un sfert din malware-ul distribuit pe Internet. Aproape la fel de intalnite sunt si scripturile de tipul exploit si iframe. Potrivit cercetarii, troienii responsabili pentru furturile de date precum furtul pasolei si atacuri de tip backdoors inseamna 22% din totalul atacurilor malware.

In privinta limbajelor de programare, Java ramane preferat de criminalii informatici. Potrivit Sourcefire, companie cumparata de Cisco anul trecut, exploiturile Java totalizeaza 91%.

In intreaga lume exista in acest moment un deficit de specialisti in domeniul securitatii informatice, care sa monitorizeze sistemele, sa detecteze infiltrarile si sa ia masuri in cel mai scurt timp.

Distribuie:1010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here