Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a declarat că nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare oricând de acum încolo.

“România e o ţară seismică activă, una dintre cele mai active din Europa, în special din cauza cutremurelor din Vrancea şi având în vedere frecvenţa cu care aceste cutremure vrâncene apar, mă refer la cutremurele mari, nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare oricând de acum încolo. Din acest punct de vedere trebuie să fim pregătiţi în permanenţă pentru un astfel de eveniment”, a declarat Mircea Radulian, săptămana trecută, la o masă rotundă privind găsirea modalităţilor de colaborare pentru o mai bună gestionare a riscurilor la nivel de comunitate.

El a atras atenţia asupra importanţei prevenirii în acest tip de situaţii şi a subliniat că nu se poate şti cu exactitate când se va produce un cutremur. “Nu se întâmplă ceva special acum în zona Vrancea, din acest punct de vedere nu avem motive de îngrijorare, în sensul că nu există o activitate anormală care să ne dea de bănuit, însă ştim că seismele mari de multe ori apar pe neaşteptate. În termeni probabilistici vorbind, nu ştim când va fi următorul cutremur, dar totuşi probabilitatea e destul de mare.”, a spus Radulian, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cutremurele vrâncene nu ar produce pagube mari dacă imobilele ar fi construite după anumite norme. “În prezent există un standard chiar foarte nou care ţine cont de toate datele pe care le avem la dispoziţie în cazul cutremurelor din ţara noastră, cu alte cuvinte se are în vedere tipul de cutremure care sunt în ţara noastră”, a declarat Radulian.

În opinia sa, problema mare în primul rând pentru Bucureşti este că foarte multe dintre construcţii sunt vechi. “Când au fost făcute la vremea respectivă nu respectau unele dintre ele chiar niciun standard, deci erau făcute după anumite norme, dar nu antiseismice, aceasta este una dintre probleme. Pe de altă parte, în decursul timpului aceste standarde nu au fost la fel de bune.

Se ştie că până în ’77 standardul nu era la nivelul care ar fi trebuit să fie de exemplu pentru Bucureşti, după aceea s-a schimbat”, a menţionat Radulian. El a semnalat că în cazul imobilelor noi nu ar trebui să fie probleme pe viitor.

“Dacă ne referim la clădirile noi problema e în mâinile noastre, deci aici nu mai avem nicio justificare că nu am făcut clădirea respectivă după normele care sunt cunoscute şi pe care le ştie orice proiectant. Aici nu ar trebui să avem probleme pe viitor. Rămâne de văzut gradul de conştiinciozitate ar celor care se ocupă de aceste proiecte”, a adăugat directorul Radulian, citat de Agerpres. (I. Carciog)

Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here