Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Haga că dacă România nu ar avea securitate, uraniul ars în reactoarele de la Cernavodă ar putea ajunge pe mâna teroriştilor şi s-ar putea face bombe nucleare.

“Spre exemplu, uraniul de la noi, ars în reactoarele de la Cernavodă, pe urmă devine extrem de radioactiv. Eu am văzut, am stat lângă o bară de uraniu, care se bagă în reactor (…) După ce arde în reactor, uraniul acela devine extrem de toxic, radioactiv. Dacă nu am avea securitatea necesară, şi cantităţi de uraniu ars în reactoarele de la Cernavodă ar ajunge pe mâna teroriştilor, s-ar putea fabrica şi mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea genera, ori prin radioactivitate sau prin utilizarea la un standard mai înalt, s-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni”, a spus Traian Băsescu într-o declaraţie de presă susţinută la summitul Securităţii Nucleare care a început luni la Haga.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că în 2016 România va primi o misiune de tip follow up din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară, pentru a se vedea progresele înregistrate de ţara noastră în ceea ce priveşte creşterea nivelului de securitate.

“România este într-un proces continuu de consolidare a securităţii instalaţiilor şi este extrem de importantă combatarea oricărei încercări de utilizare a teritoriului său pentru tranzitul de produse nucleare sau elemente nucleare”, a spus Băsescu.

El a subliniat că România şi-a îndeplinit toate angajamentele asumate la summitul de la Seul prin cele două inspecţii care au avut loc în ceea ce priveşte securitatea instalaţiilor nucleare naţionale. El a arătat că România a fost a treia ţară care a returnat reziduurile nucleare Federaţiei Ruse încă din 2009, indicând faptul că în cadrul summitului de la Haga s-a discutat despre faptul că foarte multe ţări nu au returnat aceste reziduuri extrem de radioactive şi că s-a făcut un apel la acestea să le returneze în ţara de origine.

De asemenea, şeful statului a precizat că România este unul dintre cele 32 de state care au ciclul nuclear complet, arătând că sistemul românesc nu lucrează cu uraniu îmbogăţit.

Preşedintele Băsescu a menţionat şi faptul că summitul de la Haga nu încearcă să aducă nimic nou ci să consolideze.

“Cu toţii am stabilit că în securitatea naţională nu avem ce să aducem nou decât să consolidăm ce trebuie să consolidăm”, a mai spus Traian Băsescu.

Distribuie:0010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here