Staţia Petrom din Odorheiu Secuiesc, strada Rakoczi Ferenc, vinde motorina standard cu 4,75 lei pe litru, în tot acest week-end. La această oră, preţul este de 4,78 lei, însă, de la ora 23.00, acesta se modifică la 4,75 lei, pentru că intră în vigoare promoţia Petrom Preţuri mai mici în week-end, care ieftineşte motorina cu 3 bani pe litru iar benzina cu 6 bani pe litru.  Tot 4,75 lei pe litru costă, şi va costa şi în week-end, motorina  la cealaltă benzinărie din oraş, aflată pe strada Beclean. Această staţie nu intră în promoţie.

În Secuime, găsim cea mai ieftină motorină din ţară. În schimb, benzina este mult mai scumpă, în jurul a 5,05 -5,10 lei pe litru, scrie economica.net.

Pentru benzină ieftină, ar trebui să ne deplasăm până în Moldova. Cele mai ieftine staţii sunt în Bacău, unde acum găsim acest carburant cu 4,93 – 4,95 lei pe litru. De la ora 23.00, preţurile coboară cu 6 bani, astfel încât, mâine şi poimâine, benzina va costa 4,87 – 4,89 lei pe litru.

Dobrogea este o altă zonă unde carburanţii sunt ieftini. În Babadag, motorina şi benzina costă circa 4,90 lei.

În ceea ce priveşte Bucureştiul, cea mai ieftină staţie este cea de pe Şoseaua de Centură, Chitila, unde preţul de week-end al carburanţilor va fi de 4,98 de lei pe litru, motorina, şi 5,01 lei pe litru, benzina. O altă staţie ieftină este cea din Şoseaua Alexandriei, unde preţul motorinei coboară la 5 lei pe litru, iar cel al benzinei la 4,86 lei pe litru.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

La nivelul României, carburanţi mai scumpi sunt în zonele în care şi nivelul de trai este mai ridicat sau de-a lungul rutelor comerciale terestre ale României. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă. În ultimele patru luni, motorina a pierdut  80 de bani pe litru iar benzina aproximativ la fel.

Preţurile carburanţilor comercializaţi la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei. Cum, în ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 45 de dolari iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanţi au fost nevoiţi să scadă preţurile produselor comercializate.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%., sau chiar mai mult.
Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea propriede circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here