Chiar daca zapezile nu au trei metri inaltime, pe calea ferata este un dezastru, ca in fiecare iarna. Duminica noapte, dar si luni dimineata, trenurile au fost niste frigidere.

 

Calatorii au dardait in vagoane murdare si neincalzite, iar ca sa nu uite usor aceasta experienta umilitoare, au ajuns la destinatie cu multe ore intarziere. „Se circula in conditii de iarna„, a fost explicatia celor de la CFR Calatori. Au uitat insa de faptul ca standardele de calitate ii obliga sa le asigure pasagerilor minim 20 grade in compartimente, scrie stirileprotv.ro.

„Trenul care vine de la Iasi este intarziat o jumatate de ora, din cauza conditiilor meteo” – aflam de la Biroul de Informatii.

O explicatie cu care cei de la CFR Calatori ne-au obisnuit la primii fulgi. Si, ca de obicei, cele 30 de minute se transforma intr-o ora de asteptare. De fapt, intr-un chin pentru pasageri. In vagoane a fost la fel de frig ca afara.

„Stateam inghesuiti unii in altii, pentru ca era frig… Abia astept sa ajung acasa. Picioarele mele sunt bocna… Am stat cu hainele pe mine, cu caciula in cap, ghemuita, m-am urcat pe scaun, mi-am strans genunchii la piept si am stat asa…” – explica o tanara.

Pentru cei care au calatorit impreuna cu copiii a fost si mai rau. Parintii au fost nevoiti sa scoata ce aveau mai gros din bagaje.

„I-am tinut infofoliti cu paturi, pentru ca altfel… Groaznic, bataie de joc, platim aiurea” – este indignata o mama.

„Foarte frig, ingrozitor, am inghetat pur si simplu… Copiii… uitati-va si dvs. la ei… Inca sunt cu nasurile rosii…”, spune o bunica.

„La Bacau, au adus un electrician care a dat din umeri„, descrie un barbat „interventia” CFR-ului.

Asta desi regulamentul European obliga inclusiv CFR Calatori sa asigure in vagoane cel putin 20 de grade. Mai mult, electricianul de insotire trebuie sa fie capabil sa intervina la tabloul electric. In plus, pana la remedierea situatiei, calatorii ar trebui sa fie redistribuiti in vagoanele incalzite.

Acestea nu au fost insa singurele intarzieri.

Un tren a plecat luni dimineata dupa ora 8:00, din Craiova si a facut mai bine de 6 ore pe drum. Cu o intarziere de peste 2 ore, a intrat in Gara de Nord din Bucuresti. Motivul oficial: locomotiva garniturii nu a putut porni din cauza gerului.

„Asta e iarna, 5 centimetri de zapada? Daca era mai mare ce se intampla?”, se intreaba un calator.

Oamenii sunt furiosi pe buna dreptate, pentru ca au dat bani multi pe bilete, insa conditiile lasa mult de dorit. Iata de pilda, trenul Bucuresti-Viena.

„Am platit pentru mine si sotul 600 de euro dus-intors. Conditiile sunt… nici nu te poti aseza pe toaleta. Este pentru ultima oara cand calatoresc cu trenul Viena-Bucuresti”, spune o femeie.

Si in acest caz exista anumite standarde pe care firmele care asigura curatenia in trenuri trebuie sa le respecte.

Conditii de igiena in toaletele trenurilor
• hartie igienica – 1 rulou/ cabina WC
• sapun – 0,4 l/ cabina WC
• odorizant – 30 g/ cabina WC
• materiale dezinfectante
• pungute din polietilena

In mod normal, pasagerii trebuie sa gaseasca la toaleta hartie igienica, sapun, odorizant, material dezinfectant. In realitate, unora le este frica sa povesteasca ce vad acolo.

Deocamdata, calatorii nu sunt despagubiti pentru intarzierile acumulate de trenurile care circula prin Romania. Acestia pot refuza imbarcarea daca exista intarzieri sau sunt nemultumiti de conditii si vor primi banii inapoi.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here