Amanarea poate fi o adevarata problema: ore sau chiar zile intregi pierdute fara a face nimic, fara a indeplini o sarcina, ca sa nu mai vorbim de frustrarea si stresul termenelor limita care se apropie inexorabil. Inainte de a va arata principalele cauze ale acestui fenomen, sa-i dam o definitie in italiana din punctul de vedere al psihologiei .

In felul acesta il vom intelege mai bine si vom putea „invinge inamicul nostru” intr-un mod mai constient.

Inteles „procrastinare” in dictionar

Inseamna:

„a amana, a amana de la o zi la alta, de azi pe maine, pentru a castiga timp sau chiar cu intentia de a nu face ceea ce ar trebui.”

Deja din aceasta definitie putem deduce pericolul inerent amanarii, mai ales in acea ultima parte „ cu intentia de a nu face ceea ce ar trebui ”, care contine cea mai atroce consecinta a amanarii, si anume aceea de a nu mai duce la finalizarea unei sarcini pe care o avem. si-a propus sa faca.

Amanare in psihologie

Este acel comportament care ne impinge sa amanam voluntar o actiune in ciuda constientizarii consecintelor negative viitoare. In aceasta situatie exista tendinta de a inlocui activitatile prioritare cu altele mult mai putin relevante si mai placute.

Interesanta in acest caz este partea referitoare la inlocuirea activitatilor. De fapt, declanseaza un blocaj psihologic si mental fata de cele mai importante sarcini care implica initial un singur aspect al vietii noastre (cum ar fi studiul sau munca) si apoi afecteaza zone vaste din viata noastra si atitudinea noastra sociala, pana cand devine un obicei consolidat. .

Rezultatul final al acestui amestec exploziv este o incapacitate larg raspandita de a reactiona, ceea ce scade stima de sine si increderea in abilitatile cuiva.

Procrastinatori, identikit-ul oamenilor obisnuiau sa amane

Cu totii putem prelua trasaturile unui procrastinator din cand in cand . Li s-ar fi intamplat (aproape) oricui sa amane ocazional ceva.

Foarte diferit este insa cand sa amani/amani pana cine stie cand o actiune devine un obicei (neplacut).

Pentru ca daca in primul caz se poate vorbi de simpla lene, in al doilea ne aflam in fata unei adevarate atitudini de procrastinator in serie. Evita sa scapi de nesigurante si temeri, amana pentru a nu avea probleme si griji.
Modul de actiune al procrastinatorului cronic ascunde o serie de probleme din viata noastra de zi cu zi care trebuie identificate si rezolvate cat mai repede posibil.

Ce sa faci pentru a evita amanarea

Asa de? Ce sa fac?

Pentru cei mai inveterati amanatori am creat un ghid practic cu interventii directionate care ilustreaza tehnici pas cu pas despre cum sa scapi definitiv de amanare. Il puteti obtine accesand aceasta pagina .

Daca, totusi, amanarea este pur si simplu o problema temporara pentru tine, am cateva mici sfaturi pentru tine care te-ar putea ajuta sa depasesti aceasta perioada complicata si sa te asigur ca nu te recunosti in identikit-ul amanatorului in serie. 

Cauzele amanarii si cum sa opresti

Iata cele 4 cauze principale ale amanarii si tot atatea solutii pentru a nu mai amana angajamentele tale:

Muncesti prea mult si prost:

Amanarea ar putea fi simptomul unui obicei prost in gestionarea timpului: pe scurt, muncesti prea mult si prost .

Daca continui sa lucrezi/studiezi seara tarziu sau in weekend, fie ca vrei sau nu, creierul tau va lua pauze , creand astfel un cerc vicios in care cu cat muncesti mai mult, cu atat munca se acumuleaza mai mult.

Nu intamplator in cele mai intense perioade de studiu/munca ne trezim ratacind intre Facebook, Youtube si site-ul nostru de stiri preferat.

Solutie : Incepeti din nou in pasi mici. Utilizati legea Parkinson pentru a finaliza sesiuni de lucru/studiu bine definite si eficiente. In acelasi timp , creeaza timp in fiecare zi pentru pasiunile tale si pentru ceea ce te face sa te simti bine.

Ceea ce faci nu te entuziasmeaza

Daca iti urasti slujba sau simti ca ti-ai incurcat complet cursul de studii, nu exista nicio tehnica de crestere personala care sa functioneze : vei continua sa amani pe angajamentele tale indiferent de situatie.

Solutie : E timpul sa te regandesti ce vrei sa faci cand vei fi mare; fa o lista cu pasiunile tale, ce te entuziasmeaza, ce ai face chiar si fara un salariu. Intre timp, pentru a rezolva problema pe termen scurt, incercati sa utilizati una dintre aceste 7 tehnici pentru a opri amanarea.

Achtung! Este prea usor sa abandonezi un scop la primul obstacol, crezand ca nu este drumul potrivit pentru noi: inainte de a te convinge ca cursul de studii sau meseria pe care o faci nu este pentru tine, intreaba-te daca ai pierdut cu adevarat. interes pentru finalul obiectivului sau daca este doar un obstacol trecator care te determina sa amani (un examen deosebit de complicat, un proiect teribil de plictisitor etc.).

Nu-ti place munca murdara

„Amanarea este o capcana. Veti gasi intotdeauna scuze pentru a amana. Dar adevarul este ca in viata exista doar 2 lucruri: scuze si rezultate, iar cu scuze nu ajungi nicaieri”.

Chiar daca iti place meseria, amani adesea sarcinile plictisitoare si de rutina : nimic serios .

De multe ori trebuie sa indeplinim activitati pe care le consideram inutile, de prisos si rezultatul unei minti deviante din punct de vedere birocratic. Chiar si cel mai bun loc de munca din lume va avea unele dintre aceste activitati; sunt ca polenul de primavara : inevitabil, enervant, dar necesar (pentru supravietuirea plantelor, cel putin!).

Solutie : nu va concentrati pe o singura activitate, incadrati-o intr-un context extins, ci mai ales ganditi-va la cum va veti simti odata ce va veti elibera de aceasta sarcina foarte plictisitoare.

Esti speriat:

Frica si amanarea merg adesea mana in mana. Intr-un articol recent v-am sugerat 5 actiuni practice pentru cand esti ingrijorat, dar ce sa faci cand tot amani de frica?

Fie ca e vorba de cautarea unui nou loc de munca, de intalnirea cu fata visurilor tale sau de inceperea propriei afaceri atunci cand esti speriat (chiar daca nu ai curajul sa recunosti), vei gasi intotdeauna zeci de scuze plauzibile pentru a amana. ce vrei si trebuie sa faci .

Amanarea dictata de frica este cel mai rau lucru care i se poate intampla unui individ: in loc sa-ti urmaresti visele, te trezesti imobilizat, incapabil sa reactionezi.

Solutie : deveniti constienti ca sunteti capabil sa actionati in ciuda fricii, intr-adevar actionand in ciuda fricilor noastre este singura modalitate de a le face sa dispara.

Prin urmare, am inteles cum amanarea, in functie de cine „o pune in practica”, poate avea cauze diferite. Amintiti-va, totusi, ca aveti toate instrumentele pentru a le identifica si a trece de la asteptare la actiune: trebuie doar sa va doriti! Si sper ca acest ghid va poate ajuta.