Daca fiecare familie s-ar gandi mai bine inainte sa arunce un produs, ar putea economisi pana la 60 de lire sterline pe luna. Secretul prin care observi daca mancarea mai poate fi consumata dupa data de expirare este mirosul. 

Alimentele pot fi mancate si dupa termen, insa trebuie sa-ti folosesti ochii, mainile si mirosul pentru a-ti da seama cat de departe poti merge. Iata cum iti poti da seama daca mancarea care a expirat inca mai poate fi consumata.

ROSIILE

Le poti manca si dupa doua saptamani de la data de expirare. Cu cat sunt mai moi, cu atat sunt mai delicioase. Spre deosebire de alte legume, rosiile se fac mai dulci cu trecerea timpului. Trebuie sa le eviti daca devin extrem de moi, fac mucegai sau au o aroma de alcool.

FILE DE PESTE

Pestele crud filetat, precum codul sau somonul, poate fi mancat timp de patru saptamani dupa ce este prins, daca este pastrat la frigider sub cinci grade Celsius. Ca sa poata fi mancat, pestele alb ar trebui sa aiba pielea transparenta si lucioasa, sa nu miroase, iar carnea sa ramana ferma atunci cand este apasata. Daca pare inchisa la culoare, raman semne ale apasarii sau miroase a sapun, arunc-o. Daca pestele pare verde, evita-l.

INGHETATA

Chiar daca este tinuta la congelator, inghetata are un ciclu scurt de viata din cauza continutului mare de grasimi. De aceea nu ingheata niciodata complet. Isi va pierde aroma in trei luni. Daca inghetata are un gust acru, de iaurt sau de crema de branza, arunc-o.

PATEURI SI CARNATI

Nu trebuie sa te joci cu alimentele procesate. Nu lasa sa treaca mai mult de o zi de la data expirarii. Atunci cand carnea este procesata, este expusa bacteriilor precum E.Colu sau listeria. Daca ti se pare ca mezelurile tale au o crusta ce se asemenea cu mucegaiul, arunca-le. Daca burgerul sau carnatii sunt lipiciosi sau au o tenta albastra, nu ii manca. 

OUA

Poti manca oua si la cinci saptamani dupa data expirarii, insa cel mai sigur le poti manca dupa trei saptamani. Pentru a testa, pune un ou intr-un pahar cu apa. Daca pluteste, arunca-l. Daca se scufunda, este inca bun. 

IAURT

Poate fi consumat si dupa doua luni de la data expirarii. Atunci cand este procesat, este supus unui fenomen de fermentatie lactica, o metoda de prezervare care face ca laptele sa nu se strice. Atunca iaurtul daca vezi urme de mucegai.

CARNEA DE VITA

Poate fi consumata si dupa cinci saptamani de la sacrifiarea animalului si esti in siguranta daca o gatesti. Poti depasi termenul de valabilitate cu cateva zile. Daca incepe sa miroasa a putred, a venit momentul sa o arunci. 

FAINA SI MIRODENII

Daca pe eticheta scrie ca au fost pasteurizate la abur, inseamna ca le poti consuma cel putin sase luni.

PUI

Spre deosebire de peste, puiul se deterioreaza rapid. Daca miroase a carne putrezita sau a lapte acru, trebuie aruncat. Inainte de asta, spala-l sub un jet de apa rece pentru a vedea daca mirosul nu vine cumva de la ambalaj. Nu risca sa mananci puiul dupa mai mult de doua zile de la expirare.

Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here