Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles în cadrul Consiliului European de iarnă, s-au declarat dispuși să ‘caute un compromis’ cu premierul britanic David Cameron în vederea menținerii Marii Britanii în interiorul UE, a afirmat joi noaptea președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează Agerpres care citează Reuters și AFP

‘Liderii și-au exprimat îngrijorarea, dar și-au manifestat și dorința de a căuta un compromis’, a spus Tusk, la finalul primei zile a summitului UE, scrie realitatea.net.

El s-a declarat ‘mult mai optimist’ în perspectiva referendumului privitor la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul UE, consultare populară pe care Cameron a promis să o organizeze până la finalul lui 2017.

La rândul său, premierul britanic David Cameron a apreciat că s-au înregistrat ‘progrese bune’ în discuțiile cu partenerii săi europeni, dar a recunoscut că negocierile ulterioare ‘vor fi dificile’.

‘Vestea bună este aceea că există o cale către un acord în februarie’, a spus șeful executivului de la Londra.

Președintele francez Francois Hollande a avertizat că principiile Uniunii Europene cu privire la libera circulație a persoanelor trebuie să fie respectate și a subliniat că țările din afara zonei euro nu trebuie să împiedice integrarea în continuare a statelor care au adoptat moneda unică.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a apreciat că cererile Marii Britanii vor fi dificil de satisfăcut, dar a precizat că toate statele membre ale UE au arătat dorința de a se ajunge la un compromis. ‘Am spus clar că suntem gata să ajungem la un compromis, dar mereu numai cu condiția de a salvgarda principiile fundamentale europene, printre care lipsa oricărei discriminări și libera circulație. În special cu privire la ajutoarele sociale, nu va fi ușor (de ajuns la un compromis), dar eu cred că prin bună-credință putem găsi soluții bune’, a adăugat Merkel.

Șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a calificat drept constructivă discuția avută joi seara cu premierul britanic despre cererea Londrei de renegociere a apartenenței sale la UE. El a subliniat însă că nu poate avea loc nicio discriminare față de lucrătorii migranți din celelalte state membre și că libera circulație a persoanelor trebuie să fie apărată.

Premierul britanic David Cameron a promis să organizeze până la finalul lui 2017 un referendum cu privire la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene. În perspectiva acestui referendum, Cameron încearcă să renegocieze termenii apartenenței țării sale la UE.

Cel mai dificil aspect din lista cererilor prezentate de David Cameron este propunerea ca în primii patru ani de la ajungerea pe teritoriul britanic cetățenii celorlalte state UE care muncesc în Marea Britanie să nu primească ajutoare sociale. Această potențială măsură ar încălca însă tratatele UE, potrivit liderilor mai multor țări membre, întrucât ea ar crea discriminări între cetățenii europeni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here