Onlinereport.ro continuă seria interviurilor pe stradă. De această dată am intervievat-o pe Alina Marin, 22 de ani, studentă la Facultatea de Drept. Citiți în continuare opinia sa despre sângeroasele lupte de stradă care au loc, în acest moment, la Kiev.

Crezi că ceea ce se întâmplă în Ucraina va schimba ceva și în mentalitatea românilor?

Din păcate, nu știu câți dintre români sunt cu adevărat interesați de ceea ce se întâmplă afară, să conștientizeze impactul și amploarea evenimentului. Nu cred că se gândesc că asta e ceva fezabil și pentru noi. Avem toate datele necesare. Nu cred că evenimentele din Ucraina au prea mare impact asupra mentalității românilor. Și noi am trecut printr-o revoluție sângeroasă, cei care atunci s-au luptat pentru noi acum i-au uitat toți. Cine îi mai ascultă? Generația tânără se mai luptă pentru drepturile ei? Să luăm exemplul cu Roșia Montană. Ce-au rezolvat cu asta? Cel mai puternic manifest a fost cel vocal, s-au strigat lozinci și s-au agitat sticle pline cu pietre, dar atât.

Românii sunt prea prinși de treburile lor, prea obișnuiți să spună că ”trebuie să facă cineva ceva” Cineva dintre noi ar trebui să facă, dar nimeni nu face nimic.

Cineva a comentat pe Twitter că ”nu ne interesează că arde Ucraina, dar ne interesează că și-o arde Bianca Drăgușanu”. Cum comentezi acest aspect?

Citește și: IMAGINI INCREDIBILE. Priviți cum sunt împușcați oamenii pe stradă, în Kiev

E amuzant! O să fiu răutăcioasă și o să spun că dacă eram o blondă cu unghiile roz, colanți cu zebră sau mai știu eu ce, mi s-ar fi părut normal. Dar nu sunt și mi-e jenă că lumea gândește așa. Nu mă interesează de Bianca Drăgușanu. Peste tot e plin de știri despre ea și nu ai cum să le eviți și să vrei. Dacă asta vinde, asta vrea majoritatea, noi restul stăm și înghițim. Toate astea sunt informații facile și nu mi se pare normal să li se dea atâta importanță, să umbrească alte subiecte importante cum e cel cu Ucraina. Lumea asta vrea, astea sunt valorile pe care și le-au stabilit.

Tu personal ce părere ai, cum privești evenimentele din Ucraina?

Oamenii aceia au ajuns la capătul puterilor, la limita răbdărilor. Ceea ce se întâmplă nu mi se pare normal, nici din unghiul protestatarilor nici al puterii. E o reacție irațională, impulsivă din care au mulți oameni de suferit.

Ucrainienii se luptă pentru intrarea în UE. România e deja membră. Tu ce avantaje ai avut ca urmare a apartenenței noastre la marea familie europeană?

Nu a trebuit să îmi mai fac pașaport când am ieșit din țară. Intrarea în  UE  a deschis și porțile spre banii europeni. Acum se pot scrie tot felul de proiecte pentru agricultură, antreprenori, pentru tineri. Românul e încă speriat de asta, e multă hârțogărie și mult de umblat. E păcat, pentru că ăsta e un avantaj de care chiar ar trebui să profităm.

Citește și: Armistiţiu spulberat la Kiev. Luptele au reînceput

În Ucraina e influență rusă, crezi că ea poate ajunge și până în România?

Nu, românii sunt prea nepăsători ca să se întâmple asta. Avem bula noastră din care nu vrem să ieșim și unde nu pătrund ușor factorii  exteriori. Poate asta e partea bună a faptului că suntem așa nepăsători. Dacă nu vrei să știi, să faci, nu are cum să te afecteze.

Mădălina Mihăilescu

 

 

Distribuie:3010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here