Teoria conform careia banii reprezinta putere, sexul reprezinta tot putere, iar schimbul de sex pe bani este, de fapt, un schimb de putere, ramane controversata. Iar atunci cand puterea emanata de venituri substantiale revine sexului frumos si slab, putem obtine o dominanta care inhiba… sexul puternic.

Barbatii se impart in mai multe categorii, iar acum, ca am stabilit acest fapt absolut, voi evita sa incerc si o catalogare care ar dura ani de cercetare si pagini nenumarate pentru a ajunge la concluzia infinitului in categorisire.

Dar, din punctul de vedere al acceptarii puterii unei femei, am putea sa ne referim la trei categorii: „ma poti intretine fara probleme“, „putem alterna rolurile de putere“ si „ma simt castrat“.

Este adevarat, am exagerat, dar nu stiu cum sa pun etichete si nu vreau sa invat. M-au ajutat la categorisire cateva declaratii si prieteni care experimenteaza aceasta realitate: a femeii care castiga mai bine decat partenerul.

Cum gestionarea raporturilor intr-un cuplu este, de cele mai multe ori, o provocare, si in cazul acestei balante a veniturilor obstacolele sunt prezente. In primul rand, traditia ne invata ca barbatul este cel care sustine financiar familia, iar femeia este mai dedicata gospodariei si cresterii copiilor.

Desigur, niciunul dintre roluri nu este exclusiv, fiecare partener contribuind si la „atributiile“ celuilalt. Dar de la a accepta evolutia si schimbarea societatii, la a elimina credintele si educatia atator generatii este un pas cat o prapastie!

Spunem ca ne adaptam, intelegem si evoluam, dar ritmurile ne sunt diferite, iar noutatea cere uneori mult timp pentru a fi constientizata, asimilata si integrata in firesc. De asemenea, poate fi usor sa privim din exterior, daca nu traim o experienta similara noi insine.

Sa spunem totusi ca dependenta unei femei de castigurile barbatului este in ziua de azi un mit sau un moft, daca vreti.

Putem sa ne luam un serviciu, chiar si doua, putem sa ne intretinem singure, iar daca ne intereseaza un barbat care castiga bine sau chiar are avere, o facem fie pentru a avea siguranta ca in cuplu putem mentine un statut cu care poate chiar ne-am obisnuit, fie ne dorim un confort mai mare sau niscaiva extravagante stiute doar de ego-ul nostru. In alte conditii, dependenta exclusiva de veniturile asigurate de un „el“ este rara si putin probabila in mediul urban.

Intr-o poveste moderna, am putea spune ca printesa are deja castelul (doar e fiica regelui!), mosteneste toata averea si il alege pe Fat-Frumos pentru ca este simpatic (el, de cele mai multe ori, fiind baiatul fierarului).

El, la randul lui, o iubeste pe printesa, ii place confortul nou dobandit si are o stima de sine care nu-l va lasa sa fie complexat de avere.

Dar cum realitatea bate povestea, psihoterapeutul Ruxandra Marcu ne spune despre barbatii complexati de castigurile mai mari ale partenerei ca, „in general, sunt persoane concurentiale, care au nevoie sa isi dovedeasca in permanenta superioritatea.

Sunt adeptii rolului de lider chiar daca nu au resursele necesare pentru a indeplini acest rol. Pe de alta parte, sunt persoane cu modele de relatii vechi, in care barbatul era muncitor si aducea venituri, iar femeia era casnica si obedienta in relatia cu el“.

 Constient, inconstient

Exista, probabil, fie la nivel constient ori inconstient, o nevoie de recunostinta de strans si indatorare fata de principalul sustinator al unei familii. Ca femei, este mai usor de manifestat aceasta traire, asa cum exprimarea tuturor sentimentelor ne este noua mai facila.

In plus, ne place protectia, iar un barbat cu castiguri substantiale este, de regula, un barbat de succes, pe care il vom admira. Pe langa acest aspect, vin toate celelalte trasaturi masculine, ca o completare a tabloului unui barbat pe care ni-l dorim.

Dar banii nu sunt esentiali, pentru ca stim si putem sa iubim si in absenta lor. Pentru un barbat insa, acesta poate fi modul prin care isi arata atentia, protectia si masculinitatea, acel „am grija de tine“. Privat de aceasta capacitate, se poate simti lezat si inconfortabil.

Ne referim aici la barbatul care se straduieste, munceste, evolueaza si nu la eternul boem sau somerul de profesie. Un asemenea barbat (ultimul exemplu) poate isi va cauta pe cineva care poate proteja ori el se poate adapta indragostindu-se de o femeie care castiga mai mult.

Dar asta inseamna sa nu se raporteze la el insusi prea mult prin prisma acumularilor materiale sau profesionale si sa stie sa isi puna in valoare si alte calitati.

Trairi negative

Ca femeie, odata ce ai atins un anumit statut prin forte proprii, ar trebui sa ai tot dreptul sa te bucuri de propriile succese si reusite. Ai muncit, ai evoluat, iar acum veniturile sunt pe masura eforturilor depuse si iti permit o comoditate si o anumita siguranta.

Evident, te simti nedreptatita sa iubesti un om care nu vede realizarile tale ca fiind o sursa de admiratie, fiind frustrat ca iti este inferior financiar.

Deopotriva, atunci cand iti alegi partenerul, va trebui sa observi pozitia lui in aceasta situatie, siguranta pe propria masculinitate si sa nu astepti ca o atitudine refractara sa se schimbe in bine.

Ruxandra Marcu povesteste despre trairile negative pe care le pot dezvolta barbatii in aceste situatii ca „cele mai frecvente emotii sunt frustrarea, furia sau sentimente de insuficienta, culpabilitate, depreciere fata de propria persoana.

O femeie care domina un barbat, din orice perspectiva, il «castreaza». Cu alte cuvinte, ii stirbeste masculinitatea. Barbatul are nevoie de masculinitate pentru a domina, asa cum femeia, prin definitie, este mai vulnerabila, indiferent de ce venituri realizeaza“.

 

Narcisismul

Astfel de trairi pot trada o neincredere in sine, dublata de dorinta de a fi admirat, de a fi un erou in ochii persoanei iubite si totodata un sprijin real. Or, nu putem ignora importanta partii materiale, asa cum nu ii vom nega rolul in viata de zi cu zi.

Vorba unui amic: „…banii nu sunt importanti, dar mai bine plangi intr-un Mercedes decat pe o bicicleta“. Aceste trairi launtrice pot fi stapanite daca sunt discutate deschis cu partenera si pot fi combatute prin sustinere din partea iubitei, dar si reprioritizarea valorilor personale, care te fac sa fii ceea ce esti si totodata iubit de partenera.

Dar, de multe ori, ele se adancesc si nasc frustrari si mai mari, ce pot fi intensificate de o ostentatie din partea femeii care castiga bine, manifestata din orgoliu, siguranta de sine prin prisma acestei capacitati, dar si din necunoasterea tulburarilor partenerului.

Psihoterapeutul Ruxandra Marcu confirma categoriile pe care le identificam anterior, afirmand despre posibilele reactii indezirabile din partea unui barbat, urmatoarele: „O forma de manifestare poate fi agresivitatea fizica sau verbala, pentru cei care isi exterioarizeaza furia. Cei care internalizeaza furia, ca reactie, pot sa se izoleze. Dar mai este si categoria adaptativa acestei situatii, in care barbatul nu are nicio problema legata de veniturile partenerei“.

 

De la problema la beneficiu

Exista, de asemenea, si alte manifestari ale barbatilor intr-o situatie similara. Putem vorbi aici despre barbatii care au o situatie materiala decenta si care vor cauta o partenera cu venituri asemanatoare sau mai mari.

Sunt barbati care chiar nu isi doresc rolul de sustinator al unei familii, fie din egoism, fie dintr-o perceptie mult mai pozitiva asupra egalitatii sau din dorinta de a-si spori sau intretine, la randul lor, confortul. Pentru acestia, o femeie care castiga mai bine este de dorit uneia care are un post de functionara.

Cum putem avea de-a face cu tot soiul de reactii sau tipologii de parteneri, desigur, formula castigatoare ramane cea in care asocierea intre cei doi se realizeaza pe baza afinitatilor, caracterelor similare sau complementare si dorintei de a forma o echipa.

In cele mai bune situatii, intalnim barbati capabili sa admire si sa sustina o partenera cu venituri mai mari, sa ii fie alaturi si sa o iubeasca neconditionat, simtindu-se totodata siguri pe ei insisi si nealterandu-si stima de sine.

La intrebarea cum se adapteaza barbatii la aceasta situatie, Ruxandra Marcu raspunde: „Cred ca un motiv suficient ar fi acela ca «unde-s doi, puterea creste». Daca privesc aceasta situatie ca pe un beneficiu pentru bunastarea financiara (si nu numai), in relatia de cuplu, cu siguranta ca nici rolul barbatului nu este afectat.

Un barbat stie cu siguranta cum sa isi arate masculinitatea in relatia cu o femeie, in diferite feluri, fara a avea nevoie de potenta financiara pentru a se simti barbat“.

Autor: Iulia Barca

Ruxandra Marcu este psihoterapeut, Cabinet Individual de Psihologie, str. G-ral Magheru, nr.17, 550185, Sibiu, tel: 0744-397.886, http://cabinetpsihoterapie.blogspot.com

Psyhologies

Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here