Preşedintele Klaus Iohannis se consultă, pentru a doua oară de când a preluat mandatul de şef al statului, cu partidele reprezentate în Parlament. La această oră, la Cotroceni sunt prezenţi reprezentanţii UNPR. Discuţiile se concentrează pe priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare.

 

Pe agendă se vor afla şi organizarea votului în străinatate, dar şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare se vor desfăşura după următorul program:

Ora 10.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu PSD

Din delegaţia PSD au făcut parte premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.

„Suntem de acord şi dorim ca, în cursul sesiunii parlamentare, să repornim comisia de modificare a legilor electorale şi pe cea a revizuirii Constituţiei. Am propus ca organizarea votului din disapora să fie în atribuţiile Autorităţii Electorale Permanente. Am propus ca soluţie pe termen lung pentru rezolvarea problemelor din diaspora întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara graniţelor”, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, la finalul consultărilor cu preşedintele Iohannis.

„Poziţia PSD, din câte ştiu şi a PNL, şi a UDMR, este aceea de a păstra Parlament bicameral. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari”, a mai spus Ponta.

Ora 11.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu PNL

„Considerăm că cetăţenii români, oriunde sunt în ziua votului, trebuie să poată să şi voteze, de aceea susţinem votul prin corespondenţă. (…) În ceea ce priveşte legea alegerilor locale, susţinem alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi”, a declarat Vasile Blaga, la finalul discuţiilor cu Iohannis.

„Trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari, milităm pentru două camere şi pentru un sistem de vot mixt, dar care să nu facă posibilă creşterea numărului de parlamentari”, a mai spus Blaga.

Ora 12.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu UNPR

Din delegaţia UNPR, condusă de preşedintele Gabriel Oprea, vor face parte senatorul Ion Toma -secretar general adjunct al UNPR, deputatul Laurențiu Chirvăsuță -vicepreședinte UNPR, ministrul pentru Relația cu Parlamentul Eugen Nicolicea – vicepreședinte UNPR, deputatul Valeriu Steriu – vicepreședinte UNPR și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș – vicepreședinte UNPR.

Ora 14.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – PC

Ora 15.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu UDMR

Ora 16.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale

Ora 17.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu PP-DD

Consultările vor viza votul din Diaspora şi finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor. Pe agendă se află şi accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunităţii parlamentare, regionalizarea şi revizuirea Constituţiei.

Alături de președintele Iohannis, la consultările cu partidele și formațiunile parlamentare sunt prezenți consilierii prezidențiali Dan Mihalache, George Scutaru, Laurențiu-Mihai Ștefan, Elena-Simina Tănăsescu și Mihaela Ciochină.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here