Mai mult de 80% dintre fumători şi-au anuntat într-o zi intenţia de a se lăsa de fumat. Acest lucru nu este foarte uşor şi există riscul să reîncepi. Majoritatea fumătorilor renunţă la acest obicei de patru ori, pentru a reuşi abia la a cincea încercare. Atunci când ai fumat ani mulţi, obiceiul are o forţă asemănătoare cu instinctul. Te-ai lăsat de fumat? Cum faci să nu te reapuci.

Doar 3% dintre fumatorii care renunta la acest obicei reusesc sa o faca fara sa fie sustinuti. Cel mai bun ajutor poate veni de la medicul de familie. Acesta ar trebui sa fie pregatit sa te ajute sa iti mentii decizia, sustinandu-te psihic si medical pentru a reusi. Mai ales daca suferi de o afectiune care impune incetarea imediata si definita a fumatului. Exista mai multe situatii de risc, pe care medicul trebuie sa le identifice in incercarea de a-si sustine pacientul. In general, fumatorii se reapuca de fumat in urmatoarele sitautii:

– sunt in vizita la prieteni sau in oras. Se simt foarte bine, este o ambianta placuta si au chef sa isi aprinda o tigara;

– sunt probleme la serviciu, seful ii cearta. Descurajati, fostii fumatori cer de la colegi o tigara, care cred ca ii va ajuta sa depaseasca situatia;

– copilul, partenerul sau o persoana apropiata se imbolnaveste. Nelinistiti si stresati, fostii fumatori aprind o tigara;

– au un dead-line sau un dosar greu si nu se pot concentra. Obositi si tristi, fostii fumatori fac o pauza de tigara.

Medicul trebuie sa discute cu pacientul ce simte atunci cand isi aprinde o tigara, dupa o pauza in care nu a mai fumat. In general, gandurile sunt urmatoarele: o sa ma calmeze, o sa ma stimulze, o sa ma ajute sa trec peste acesata situatie, e o singura tigara, nu o sa mai fumez.

Este posibil sa apara rateuri, insa trebuie instituita o strategie, iar impulsurile de a fuma trebuie gestionate corect pentru reusita.

Cel mai bine este ca fostul fumator sa evite pe cate posibil situatiile de risc. Cel putin pana cand nevoia de a fuma dispare.

sursa

Distribuie:2010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here