Întrebare retorică, deoarece rar există persoane care să nu iubească ciocolata. Dulcele fin, care ne stârnește imaginația și ne ridică moralul, supranumit „deliciul zeilor”, își începe istoria în vremurile în care boabele de cacao erau folosite drept monedă de schimb. Adevărata valoare a boabelor de cacao a fost descoperită când Cristofor Columb a adus păstăile pe continent, ele fiind prelucrate și apărând primii ciocolatieri, scrie ecuisine.ro.

Ciocolata există în mai multe varietăți, printre care cele mai importante sunt: ciocolata amăruie (cu procent ridicat de cacao, minim 43% și cel mai mult 90%), ciocolata cu lapte (un procent mai scăzut de cacao, conține lapte, unt, frișcă sau grăsimi vegetale), ciocolata cu semințe, nuci sau fructe (are un procent ridicat de zahăr și de grăsimi) și ciocolata albă (conține un procent ridicat de unt de cacao și lapte sau derivate din lapte).

Dacă vrem să ne răspundem la întrebarea de ce iubim ciocolata, trebuie să știm că în America de Sud, în zona de origine, arborele de cacao era numit arborele vieții, deoarece era medicament și aliment în același timp. Se credea că îi ajută pe oameni să treacă pe trepte mai ridicate ale cunoașterii și spiritualității și era folosit în ritualurile importante din viața unui om. Cronicarii care au fost prezenți cu Cristofor Columb pe continentul american au scris despre băutura magică pe care o beau băștinașii și care conținea: vanilie, boabe de cacao,  cuișoare, pudră de roșcove, migdale, fistic, piper și ardei iute, scorțișoară și apă de flori de portocal.

Un aspect important al răspunsului la întrebarea de ce iubim ciocolata este pentru că nu îngrașă! Ciocolata amăruie, cea care se aseamănă cel mai bine cu forma originală, străveche, este plină de antioxidanți (lupta împotrivă îmbătrânirii și cancerului), iar trigliceridele pe care le conține sunt greu absorbabile în țesutul adipos din corp.

Ciocolata are și un efect afrodisiac, și trebuie să vă spunem că un studiu realizat de BBC a avut drept concluzie faptul că un pătrățel de ciocolată crește ritmul cardiac, precum și activitatea cerebrală mai mult decât un sărut pasional. Este interesant să ne gândim ce se întâmplă în corp dacă cele două se petrec aproape în același timp. Să ținem cont că ciocolata ne face fericiți, deoarece fenetilamina și teobromină, substanțe conținute în boabele de cacao, stimulează secreția de serotonină, numită și hormonul fericirii.

De ce iubim ciocolata? Pentru că ne dă energie. Cu un conținut caloric de 550 kcal la 100 grame, ne salvează atunci când nivelurile de energie sunt la pământ. Teobromina, substanța vedetă din ciocolată stimulează sistemul nervos central. Cofeina este un tonic al inimii ce sporește concentrarea și atenția, iar acidul galic și epicatehina, două substanțe conținute de ciocolata neagră, protejează inimă și reduc riscul bolilor sistemului cardiovascular.

Din nou, de ce iubim ciocolata? Pentru că o putem bea, ronțăi sau lăsa să se topească în gură, pentru că o putem consuma oriunde și cu oricine, pentru că îi savurăm magia și pentru că miroase a libertate și vacanță! Iubim ciocolata pentru că ascunde întreaga aventură a lui Cristofor Columb și pentru că seamănă cu o străduță ascunsă în care își avea atelierul un ciocolatier belgian al secolului XIX. Pentru că pur și simplu o iubim!

 

Sursa: ecuisine.ro

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here