Gestul de a oferi bacşiş era iniţial o răsplată pentru serviciile excepţionale prestate de ospătari, coafeze sau taximetrişti, pentru ca apoi să devină aproape obligatoriu. Economiştii şi specialiştii în marketing spun că această practică face mai mult rău decât bine.

Nimeni nu ne obligă să lăsăm bacşiş, iar în majoritatea ţărilor nu este reglementat, dar el a devenit parte integrantă din viaţa noastră. Obiceiul de a da bani în plus pentru diverse servicii a devenit foarte răspândit, iar cei care se cred îndreptăţiţi să primească bacşiş se simt revoltaţi, ofensaţi ori chiar discriminaţi când clientul nu face acest gest.

„Bacşişul îşi are originea în dorinţa oamenilor de a-şi arăta generozitatea, de a se face remarcaţi, pentru ca apoi să devină un lucru pe care oamenii îl fac doar pentru că ceilalţi se aşteaptă să îl primească“, spune Michael Lynn, profesor de marketing specializat în comportamentul consumatorului la Universitatea Cornell şi autor a peste 50 de studii şi lucrări despre bacşiş, citat de publicaţia americană „The Huffington Post“. Când lăsăm bani în plus pentru anumite servicii, practic ne cumpărăm dreptul de a evita dezaprobarea şi sentimentul de vinovăţie, crede Michael Lynn.

Cum a devenit atât de răspândită această practică? Clienţii au fost cei care au contribuit cel mai mult la transformarea bacşişului într-un gest aproape obligatoriu. „Oamenilor le place puterea“, crede Sage Bierster, care este ospătar de mai bine de şase ani. Practica bacşişului „gâdilă“ orgoliul, dar ea face mai mult rău decât bine. Există multe motive pentru care ea ar trebui stopată:

Încurajează oferirea de salarii mici ospătarilor

Mizând pe bacşiş, patronii de restaurante şi baruri oferă angajaţilor salarii foarte mici – de regulă, salariul minim pe economie. Este foarte convenabil pentru proprietarii afacerilor, care nu plătesc taxe mari, dar deloc avantajos pentru ospătarii care lucrează în localuri fără prea mulţi clienţi sau în cele de tip fast-food, unde nu se practică oferirea de bacşiş. Un studiu publicat în luna martie a acestui an de experţii de la Departamentul Muncii din Statele Unite arăta că ospătarii sunt de aproape trei ori mai expuşi riscului de a trăi sub pragul sărăciei. Practica salariilor foarte mici este întâlnită şi în SUA.

 

Află mai mult de pe Adevarul.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here