Francul elvețian s-a apreciat din nou în raport cu leul la cursul BNR de luni, 19 ianuarie, ajungând la un nivel istoric. Banca Națională a anunțat un curs de 4,4716 lei pentru un franc, față de 4,4228 lei cât era vineri, sau de 3,8035 lei cât valora pe 31 decembrie 2014.

Zeci de mii de români trăiesc un adevărat coşmar din cauza scumpirii francului elveţian şi au ajuns să plătească rate uriaşe. Există mai multe iniţiative, propuse atât de la Guvern, cât şi de parlamentari, pentru a rezolva problema creditelor în valută, însă niciuna nu pare să dea roade.

Am putea arunca o privire în trecutul recent pentru a vedea cum au rezolvat alte state această problemă. În mai 2014 Curtea Europeană de Justiţie a decis pentru un client maghiar că nu trebuie să plătească rate duble din cauza creşterii cursului de schimb.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât atunci că o instanţă naţională poate declara drept clauză abuzivă paragraful care prevede că plata ratelor se face la cursul actual şi nu cel de la data semnării contractului. Cu alte cuvinte, un credit luat acum şase ani la un curs de 2,1 lei putea fi plătit la această cotaţie, nu la cea de 4,47 lei cât este acum francul elveţian.

Curtea Europeană mai spunea că, în cazul în care constată o astfel de clauză abuzivă, banca nu are voie să anuleze contractul în ansamblul său, ci doar clauza de denominare, întrucât altfel consumatorul ar fi grav prejudiciat. Banca putea însă să contracareze astfel de plângere prin obligarea clientului să plătească dobânda pentru tot creditul, la cursul actual.

Un alt exemplu concludent este măsura luată de o instanţă de judecată din Croaţia, în iulie 2013, care a hotărât că băncile trebuie să transforme creditele ipotecare în franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală. Decizia a fost luată pe temeiul că atunci când au încheiat contractele băncile nu i-au informat pe clienţi că dobânzile vor creşte dacă francul se apreciază.

„Francul elveţian nu este stabil şi aceasta ar fi trebuit spus în mod clar. Băncile au obligaţia de a explica ris¬curile clienţilor. Bănciile nu au acţionat cu bună credinţă“, a motivat decizia curţii la vremea aceea judecătorul Radovan Dobronic.

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA ONLINEREPORT PRIN CARE CEREM INTERVENTIA GUVERNULUI IN SPRIJINUL SUTELOR DE MII DE ROMANI CARE PLATESC SUME URIASE LA CREDITE IN ACEST MOMENT!

Abonare
Distribuie:0000Like this:

Like Loading…

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here