Toate lucrarile stiintifice si povestile despre Rezervatia Petea, „casa” celebrului nufar termal, a rosioarei lui Racovita si a melcului termal, ar putea incepe de-acum cu „a fost odata…”. Numeroasele semnale de alarma trase in ultimii trei ani de specialisti s-au dovedit inutile, rezervatia disparand chiar sub ochii celor care ar fi trebuit s-o salveze.

In lacul Ochiul Mare, inima rezervatiei, nu mai exista nicio urma de viata. Nufarul a disparut pur si simplu, iar ultimele exemplare de melci si rosioare au fost mutate in acvarii. Un dezastru, in lipsa unei minuni, ireversibil, a carui cauza a fost cautata, recent, chiar si cu un… elicopter special al Ministerului Afacerilor Interne.

Unicat ignorat

Supravietuitoare a ultimei glaciatiuni, rezervatia naturala Paraul Petea din Baile 1 Mai, care cuprinde si lacul Ochiul Mare, cunoscut popular sub denumirea „Lacul cu nuferi”, este protejata de lege din 1932. Cu un an inainte, nufarul termal (denumit stiintific Nymphaea lotus var. Thermalis) fusese declarat monument al naturii, gratie unicitatii sale in Europa. Ulterior, caracterul unic al rezervatiei a fost intarit si datorita altor doua specii: melcul termal (Melanopsis parreyssi) si rosioara lui Racovita (Scardinius erythrophtalmus Racovitzai), o varietate de peste botezat dupa descoperitorul sau, biologul Emil Racovita. Toate cele trei specii s-au dezvoltat multumita apei geotermale care, de milenii, urca in lac dntr-un izvor sublacustru.

De cativa ani, insa, acesta a inceput sa sece. Scaderea nivelului apei a fost remarcata in decembrie 2011, cand specialistii Muzeului Tarii Crisurilor (MTC), custodele rezervatiei, au constatat, de asemenea, ca si temperatura apei scazuse, de la 30 la doar 10 grade. Biologii au trecut lacul pe „aparate”, ca pe un pacient bolnav, alimentandu-l cu apa termala dintr-un foraj exploatat de SC Turism Felix. Tot atunci, MTC a informat Ministerul Mediului, cu care incheiase conventia de custodie, ca disparitia apei in lac ii depaseste competentele, zacamantul termal fiind in raspunderea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

O baltuta

De atunci si pana acum, apa a continuat sa dispara. „In prezent, lacul are sub 2% din suprafata initiala si 3% din volumul obisnuit”, spune Radu Huza (foto), geolog la MTC. In absenta apei, e lesne de inteles ca si speciile care traiau aici sunt sortite pieirii. Prima dovada a venit anul trecut, cand pe luciul lacului n-a mai inflorit nicio floare de lotus. Pe atunci, in lac inca mai traiau melci si rosioare. In urma cu doua saptamani, insa, MTC a facut un adevarat anunt mortuar: in lac n-a mai ramas niciun exemplar din aceste specii.

Singurul lucru care mai spala ceva din rusinea distrugerii unei rezervatii milenare este ca, datorita unei finantari acordate de un seic din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed, sute de exemplare de rosioara si melc termal traiesc acum in acvarii ale specialistilor din Oradea, Galati si Gödöllő (Ungaria). Un mediu artificial, nefiresc, dar care macar le permite supravietuirea.

Nufarul termal a fost salvat si el, multumita unui cercetator al Universitatii oradene, Cristian Blidar, care a reusit, pe cont propriu, cultivarea lui in vitro, procedeu nemaiutilizat pana acum. Citește mai mult AICI.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here