Curtea de Justitie din Sao Paulo a decis sa-i dea dreptate candidatului la alegerile prezindentiale, Aecio Neves, in urma procesului intentat impotriva userilor de pe Twitter care au raspandit minciuni despre el. Neves a cerut initial IP-urile si alte informatii despre userii de Twitter care l-au legat de activitati criminale, precum si de folosirea drogurilor, in timpul campaniei electorale.

Cei 66 de autori ale acelor mesaje ofensive includeau producari de film si acamedicieni, precum si jurnalisti. Ulterior, echipa legala a politicianului a spus ca a inclus in mod eronat anumite nume si a exclus 11 useri de pe lista.

Conform ziarului Folha de Sao Paulo, decizia tribunalului a fost ca dintre cei 55 de useri, 22 au produs si distribuit continut calomnios la adresa lui Neves, pe care il legau de activitati criminale. Twitter a facut apel, avand la baza faptul ca utilizatorii beneficiaza de libertatea exprimarii si ca decizia ar reprezenta practic o cenzura.

Judecatorul Helmer Amaral e citat de Folha spunand ca libertatea de exprimare reprezinta un drept constitutional, insa e important sa nu fie incalcata intimitatea si nici dreptul de a solicita compensatii pentru daune asa cum este mentionat in constitutia din Brazilia.

Avocatii lui Neves au acuzat ca userii sunt platiti sa raspandeasca online continut care defaimeaza. Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale (Neves a avut 51 de milioane de voturi, in timp ce presedintele ales, Dilma Rousseff, a avut 54.5 milioane de voturi) candidatul invins, cel care spune despre el ca este un “purtator de cuvant al dorintei nationale de schimbare”, si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste sistemul de vot electronic si a cerut un audit special asupra masinariilor de la Curtea Electorala Suprema.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here