Copiii învaţă prin imitaţie. Învăţarea prin model este genul de învăţare cel mai frecvent întâlnită la pitici. Genul de informaţie la care este expus copilul este relevantă pentru că, în prima fază, el o ia complet brută. Nu o poate distinge, nu o retuşează, n-o modifică, o ia aşa.

La nivelul canalelor analizate scenele de violenta s-au distribuit astfel:

  • 3.285 de scene de violenta (43%) la Cartoon Network
  • 2.130 de scene de violenta (28%) la Jetix
  • 2.166 de scene de violenta (29%) la Minimax.

In ceea ce priveste violenta fizica, aceasta s-a regasit in:

  • 2.031 de scene de violenta fizica (41%) la Cartoon Network
  • 1.235 de scene de violenta fizica (26%) la Jetix
  • 1.642 de scene de violenta fizica (33%) la Minimax.

Violenta verbala a insumat:

  • 1.254 de scene de violenta verbala (47%) la Cartoon Network
  • 895 de scene de violenta verbala (33%) la Jetix
  • 524 de scene de violenta verbala (20%) la Minimax

 De-a lungul timpul, câteva cazuri au îngrozit opinia publică trăgând un puternic semnal de alarma asupra agresivităţii excesive pe care desenele animate o promovează.
În august 2008, un copil de numai opt ani din Bacău a murit după ce s-a spânzurat din greşeală. Băieţelul încerca să îl imite pe eroul său preferat de desene animate, Spiderman, însă funia i s-a înfăşurat în jurul gâtului, lăsându-l fără aer. În septembrie 2007, o fată de 14 ani din Timiş s-a spânzurat în podul casei în care locuia, crezând că va fi salvată de un cal alb, zburător.

Părinţii trebuie să pună limite

Studiile arată că în momentul în care un copil este expus unui desen în care lucrurile se întâmplă foarte repede, în care există multe acţiuni, copilul este hiperstimulat. Atenţia lui este foarte stimulată şi el este pus în alertă. El se aşteaptă ca în viaţa lui de zi cu zi lucrurile să se întâmple la fel. El se agită pentru că el crede că realitatea din jurul lui se va schimba. Pentru asta, copilul este pedepsit, primeşte tot felul de reproşuri, de reguli.

Psihologul Alina Plăişeanu spune că este indicat ca părintele să-i selecteze copilului programele de desene animate. Părintele este cel care hotăreşte unde este limita.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a făcut un studiu în 2006 privind violenţa în desenele animate şi a constatat că în doua săptămâni pe Cartoon Network, Jetix si Minimax s-au inregistrat 7.581 de scene de violenta, dintre care 4.908 de scene de violenta fizica (65%) si 2673 de scene de violenta verbala (35%).

 

 

Distribuie:46030

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here