Onlinereport: Ce înseamnă să faci blogging politic?

Ionuț Iancu: Bloggingul politic este, din punctul meu de vedere, cea mai importanta nisa din social media de oriunde din lume, deci si de aici. De ce? Pentru ca respecta cel mai mult ideea initiala a bloggingului, aceea de a transmite idei, de a genera dezbateri, de a faca masele sa actioneze sau sa reactioneze. Ce este si mai interesant este ca pana si politicienii, de la liderii mari ai lumii pana la cei autohtoni, au inceput sa inteleaga importanta acestei zone pentru a fi niste politicieni respectati. Exemple? Barack Obama, cand da un tweet, genereaza cele mai multe RT-uri si share-uri din lume, sau, politicieni din lumi atat de diferite, care ajung sa comunice pe twitter (David Cameron si Iranul, de exemplu). Ca atare, eu unul ma consider privilegiat sa fac parte din aceasta nisa. Daca ar fi sa o dam un pic pe glume, nu avem parte atat de des de piscoturi, dar accedem mai usor la contracte privilegiate cu statul :))

Onlinereport: În ce măsură se deosebeşte blogging-ul politic de jurnalismul politic aşa cum se practică în România în această perioadă?

Ionuț Iancu: Nu sunt deosebiri majore. Practic, mare parte din jurnalistii de politic de la noi activeaza si pe twitter sau pe bloguri. Iar asta ii ajuta foarte mult. Pentru ca, de exemplu, atunci cand au niste exclusivitati pe care nu le pot da direct pe post sau in ziar, o fac prin intermediul canalelor de social media. Iar impactul este mult mai mare. Cel mai la indemana exemplu: perioada campaniilor electorale si al alegerilor, cand onlineul devine sursa primara de comunicare si informare, intrucat nu este reglementat de catre vreo institutie, fie ca ne referim la CNA, AEP sau oricare alta. Cele mai tari subiecte din campaniile recente, 2009 si 2012 au plecat din online: scandalul cu acel copil lovit de Basescu, intalnirea Geoana – Vantu, despartirea de la perdeluta, cu Basescu si PDL in roluri principale.

Si mai este un aspect extrem de important de retinut aici: jurnalistii de pe politic, metamorfozati in bloggeri, se dezbraca de orice urma de echidistanta in lumea virtuala. Cu greu mai poti spune ca exista o categorie de mijloc. Ca si societatea romaneasca, imparteala e clara: basisti si anti-basisti. Cu cei din categoria a doua care isi asuma orientarea, iar cu primii care ar face orice sa scape de aceasta titulatura si sa isi pastreze virginitatea editoriala.

Onlinereport: Cine sunt cei mai importanţi bloggeri politici şi ce orientări au?

Ionuț Iancu: Cei mai importanti bloggeri politici sunt oamenii politici. Cel care domina acest top, din punct de vedere al traficului, al comentariilor, este Adrian Nastase. Sa nu uitam ca el s-a ingrijit din blog inclusiv din inchisoare. Alina Gorghiu (PNL), Cristi Preda (PDL) sunt politicieni care isi respecta statutul de bloggeri, nu activeaza doar in perioada de campanie, ci incearca sa fie zilnic in relatie cu cititorii lor. Din randul oamenilor de presa, i-as mentiona pe Vlad Petreanu si Cristi Sutu sau pe Iosif Buble, cel care si-a transformat blogul intr-o adevarata sursa de barfa politica.

De politica scriu cam toti. Vei regasi politica si la atotputernicii zei ai piscotului de la noi, bine, cu limitarile fiecaruia. Si nu, nu exista oameni care sa faca politica echidistanta. Oricat le place unora sa se complaca in acest vis.

Onlinereport: Aveţi mai multă încredere într-un jurnalist politic sau într-un blogger politic?

Ionut Iancu: Aici nu e vorba de incredere. E vorba de respect in relatia blogger – cititor. Sau mai pe romaneste, sa nu ne luam de prosti unii pe altii. Atata timp cat exista respect si o comunicare onesta, ambele parti au de castigat.

Onlinereport: Ce forme poate să ia lupta politică în blogosferă?

Ionuț Iancu: Lupta politica in blogosfera este imaginea luptei politice din viata reala. Se poate duce cu arme corecte sau se poate folosi de cele mai mizerabile instrumente. Poate fi o sursa din care sa extragem niste proiecte care sa ne ajute sa ne dezvoltam sau poate ramane inclestata intr-o batalie surda, pe un principiu atat de clasic si de drag romanilor: „ba pe a mamei tale”

Pe bloggerul Ionuț Iancu îl puteți citi aici

Interviul a fost realizat de Adriana Bîjoi

Abonare
Distribuie:270110

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here