SOLSTIȚIUL DE VARĂ în emisfera nordică va avea loc DUMINICĂ, 21 IUNIE 2015 şi ne vom putea bucura oficial de începutul verii și cea mai lungă zi din an (15 ore 32 de minute). 

Duminică, 21 iunie, Soarele se află la cea mai mare înălțime deasupra orizontului la mijlocul zilei, iar ziua are durata cea mai lungă din an: 21 iunie va fi cea mai lungă din an (15 ore 32 de minute), iar noaptea cea mai scurtă (8 ore şi 28 de minute), scrie scienceworld.ro.

Simultan, în emisfera sudică are loc solstiţiul de iarnă, când înălţimea Soarelui deasupra orizontului şi durata zilei sunt minime (la sud de cercul polar de sud Soarele nu răsare, producându-se mijlocul nopții polare.

Începând cu această dată, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, moment în care va avea loc solstițiul de iarnă. În schimb, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers. Dacă în emisfera nordică pe 21 iunie e vara şi foarte cald, în emisfera sudică în aceeaşi zi începe oficial iarna.

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuatorul ceresc. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor Pământului nu este perpendiculară pe planul orbitei Pământului.

Datorită acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

Din acelaşi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopți albe”.

loading…

Abonare
Distribuie:0010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here