Presedintele Joe Biden lucreaza pentru a crea o renastere a productiei – chiar si a ajutat sa puna locuri de munca in fabrici pe teritoriul republican sub convingerea ca poate restabili increderea in democratia americana.

Cea mai recenta evolutie a avut loc cand producatorul de cipuri Micron a anuntat o investitie de pana la 100 de miliarde de dolari in urmatorii peste 20 de ani pentru a construi o fabrica in nordul statului New York, care ar putea crea 9.000 de locuri de munca. in fabrici. Este un angajament luat intr-un district al Congresului GOP, pe care Biden si compania l-au creditat recent in 280 de miliarde de dolari CHIPS si Legea stiintei.

„Astazi este o alta victorie pentru America si o noua investitie masiva in America stimulata de planul meu economic”, a spus Biden intr-un comunicat. „Impreuna, construim o economie de jos in sus si de la mijloc spre exterior, in care reducem costurile pentru familiile noastre si reusim chiar aici, in America.”

Biden si-a mizat presedintia pe ceea ce el a numit „un boom istoric al productiei”, sperand sa reuseasca acolo unde presedintii din trecut, guvernatorii si hoardele altor politicieni s-au luptat timp de o jumatate de secol. Scopul sau este de a continua sa deschida noi fabrici in state precum Ohio, Idaho, Carolina de Nord si Georgia, unde democratii sunt in cel mai bun caz subrede. Oficialii administratiei spun ca vor sa raspandeasca prosperitatea in intreaga tara, mai degraba sa o lase sa se grupeze in centru de bogatie extrema, in incercarea de a reinnoi clasa de mijloc si un sentiment de mandrie in tara insasi.

Impingerea vine intr-un moment precar pentru economia globala. Inflatia ridicata din SUA a afectat popularitatea lui Biden si a provocat ingrijorari legat de recesiune. O mare parte din Europa se confrunta cu o posibila scadere din cauza cresterii preturilor la energie dupa invazia Ucrainei de catre Rusia, in timp ce Fondul Monetar International tocmai a retrogradat cresterea din China. Economia mondiala este definita de incertitudine, asa cum Biden a cerut investitii in energie curata si tehnologie, care ar putea dura ani de zile pana se amortizeaza.

Presedintele are speranta ca orice productie buna poate face pentru economia SUA se va dovedi a aduce, de asemenea, beneficii politice pentru el si pentru alti democrati in 2022 si mai departe. El le-a spus donatorilor democrati ca investitii in productie si tehnologie inseamna „avem o oportunitate” de a consolida SUA daca guvernatorii si parlamentarii democrati sunt alesi in acest an.

Mergand la alegerile de la jumatatea mandatului, Biden le spune alegatorilor ca o renastere a fabricii a inceput deja datorita lui. Administratia considera ca cheltuielile sale in infrastructura, investitiile in cipuri de computer si stimulente pentru energie curata ajuta productia interna in moduri fara precedent.

Studii academice recente sugereaza ca zeci de ani de disponibilizari din cauza offshoring-ului au contribuit la ascensiunea republicanului Donald Trump, cu opozitia sa fata de imigratie si comertul global. Dar multi dintre autorii studiilor se indoiesc ca Biden poate face sa dispara aceste tendinte demografice prin promisiunea unor locuri de munca pentru muncitorii calificati.

Deputatul democrat Ro Khanna din California ar dori sa-l vada pe presedinte sa faca un tur national al deschiderilor de fabrici, astfel incat politicile sale sa ramana mai bine in mintea alegatorilor. Khanna a participat recent la inaugurarea unei fabrici Intel de 20 de miliarde de dolari din Ohio si-a expus convingerea ca pierderile de locuri de munca din fabrica au contribuit la provocarea schismelor politice de astazi.

Congresmanul din Silicon Valley motiveaza ca prea multi americani si-au pierdut increderea intr-un guvern care parea indiferent fata de propria lor bunastare, ceea ce ii face sa imbratiseze vanatorii si autoritarii care prospera prin exploatarea si extinderea diviziunilor in societate.

„Cum scapi de locurile de munca ale oamenilor si cum te astepti ca ei sa creada in democratie?” intreaba Khanna.

Locurile de munca din fabrica au crescut in timpul mandatului lui Biden la cel mai mult din 2008, la 12,85 milioane, insa sarcina de a stabiliza clasa de mijloc a tarii si institutiile sale democratice este departe de a fi finalizata. Midwestul industrial nu a recuperat inca locurile de munca pierdute in fabrici in urma pandemiei, cu atat mai putin decenii de disponibilizari in care provocale economice au evoluate in tensiuni politice.

Datele Departamentului Muncii arata ca Ohio se afla inca cu 10.000 de locuri de munca in fabrici in fata nivelului sau de dinainte de pandemie si cu 350.000 de locuri de munca sub totalul din 2000. Cifrele sunt la fel de proaste in Michigan, Pennsylvania si Wisconsin – trei state care au fost cheie pentru victoria lui Biden in 2020 si ar putea ajuta la deciderea controlului asupra Congresului la alegerile din noiembrie.

Casa Alba spune ca Biden evita sa se gandeasca la americani doar ca consumatori interesati doar de cele mai ieftine preturi si promovand astfel externalizarea. In schimb, discursurile sale sunt tesute cu discutii despre oameni ca muncitori si despre identitatea pe care le are pe munca.

Ceea ce poate arata Biden cu descoperirile din fabrica din acest an acest progres, chiar daca este putin probabil ca numarul total de locuri de munca in productie sa revina la varful din 1979 de 19,55 milioane. Fabrica Intel de cipuri de computere construita in New Albany, Ohio, ar adauga 3.000 de locuri de munca. Hyundai ar adauga 8.100 de locuri de munca cu uzina sa de vehicule electrice din Georgia. Wolfspeed, cu planuri de a produce plachete cu carbura de siliciu in Carolina de Nord, ar adauga 1.800 de locuri de munca.

Jay Timmons, CEO al Asociatiei Nationale a Producatorilor, a declarat ca castigurile in locurile de munca din fabrici reflecta cinci ani de efort, incepand cu reducerile de taxe din 2017 de catre Trump si incluzand investitiile lui Biden in infrastructura si cipuri de computer, precum si eforturile de a returna locurile de munca in SUA. dupa intreruperile lantului global de aprovizionare cauzate de pandemie.

„Exista un angajament din partea guvernului la toate nivelurile de a face mai mult aici si o dorinta a producatorilor de a face mai mult aici”, a spus Timmons.

Economistul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Daron Acemoglu, a aplaudat planurile presedintelui de a raspandi munca in fabrica in toata tara. Este prea devreme pentru a spune daca administratia reuseste, a spus el, dar Biden contesta ceea ce a fost candva intelepciunea conventionala a economistilor ca putin se poate face pentru a extinde activitatea din fabrica in SUA.

„Cred ca presedintele are dreptate”, a spus Acemoglu. „Locuri de munca bune, care platesc salarii decente, au stabilitate in munca, ofera oportunitati de abordare a carierei si confera un sentiment de realizare si demnitate, sunt importante pentru clasa de mijloc si coeziunea sociala.”

O noua cercetare academica publicata in septembrie sugereaza ca delocalizarea locurilor de munca din fabrici i-a determinat pe barbatii albi sa se simta victime si a facut loc cresterii politicii de plangere care a contribuit la alimentarea ascensiunii lui Trump in randul alegatorilor republicani. Acea miscare a generat, la randul sau, negarea alegerilor si violenta politica despre care Biden a spus in mod repetat ca este „un pumnal in gatul democratiei noastre”.

Cercetarea care acopera 3.500 de cetateni americani constata ca pierderile de locuri de munca din fabrica din cauza automatizarii sunt mai putin controversate in randul alegatorilor decat offshoring-ul, care a declansat o „prejudecata de auto-victimizare” pentru albii care erau mai susceptibili sa „vada offshoring-ul ca conducand la un prejudiciu total mai mare asupra Economia americana si pozitia SUA in lume.”

Unul dintre autorii studiului, Leonardo Baccini de la Universitatea McGill, inca se asteapta ca totalul locurilor de munca din fabrica sa scada, desi o scadere datorata in primul rand automatizarii ar fi mai putin daunatoare candidatilor democrati. El inca anticipeaza pierderi de locuri de munca in fabrici pe termen lung, deoarece economiile avansate se concentreaza mai mult pe servicii productive pentru a sustine cresterea.

„Din punct de vedere economic, declinul productiei americane este inevitabil si este de fapt un lucru bun”, a spus Baccini. „Orice incercare de a opri aceasta transformare structurala cu protectionism si subventii guvernamentale este probabil sa se vada inapoi”.

J. Lawrence Broz, om de stiinta politica, a co-scris o lucrare de cercetare din 2019 care a constatat ca sprijinul populist a fost cel mai puternic in comunitatile care au suportat declinul economic si social pe termen lung, in contrast cu orasele superstar in care tehnologia, finantele si o forta de munca foarte educata erau magneti pentru bogatie.

„Este putin probabil ca eforturile recente de refacere a locurilor de munca in productie sa produca efectele scontate, fie din punct de vedere economic, fie din punct de vedere politic”, a spus Broz. „Noile fabrici nu vor angaja un numar mare de muncitori mai putin calificati, lasandu-i pe muncitorii industriali albi la fel de suparati ca si acum”.

Asta inseamna ca testul de baza al agendei lui Biden ar putea fi daca suficienti lucratori pot fi educati pentru a satisface nevoile unui sector de productie cu standarde mai inalte decat in ​​perioada culmii dominatiei sale in secolul al XX-lea.