Oamenii de ştiinţă au identificat numeroase avantaje de care organismul nostru poate beneficia prin expunerea regulată la apă rece. Menţinerea corpului timp de trei minute sub apă rece în fiecare zi este suficientă pentru a va bucură de beneficiile duşului cu apă rece, scrie click.ro

Este recomandat ca unul dintre duşurile cotidiene (cel de dimineaţă sau cel de seară) să înceapă cu jeturi de apă călduţă, apoi să continue cu scăderea treptată a temperaturii acesteia şi să se finalizeze cu un jet de apă rece, la care să va expuneti corpul câteva minute. Acest tip de duş care alternează rapid apa caldă cu cea rece se mai numeşte şi duş scoţian. Practica duşului rece se înscrie în tradiţiile mai multor ţări, precum Finlanda, Rusia, Tailanda, Coreea sau Japonia, fiind însoţită de mai multe beneficii confirmate de către experţii medicali. De la arderea mai rapidă a grăsimilor şi până la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, efectele pozitive ale duşurilor cu apă rece sunt nenumărate.

Întăreşte sistemului imunitar

Expunerea la frig ajută la întărirea sistemului imunitar, arată mai multe studii de specialitate. Contactul corpului cu apa rece creşte rata metabolică prin reflexul tremuratului şi activarea răspunsului imun. Anumite experimente efectuate pe eşantioane umane au arătat că persoanele care fac regulat duşuri reci înregistrează o creştere a concentraţiei plasmei, a numărului de celule T şi de limfocite.

 Îmbunătăţeşte aspectului pielii şi părului

Una dintre cele mai bune metode de menţinere a hidratarii părului şi pielii este evitarea contactului direct cu apa fierbinte. Apa rece ajută la strângerea porilor şi a cuticulelor, prevenind astfel pătrunderea impurităţilor în interiorul acestora. Temperatura scăzută a apei contribuie şi la reducerea pierderii uleiurilor naturale ale pielii şi scalpului, principala cauză a deshidratării şi apariţiei mătreţii şi descuamării ţesutului cutanat. Apa rece acţionează că un veritabil tratament pentru par.

Ajută la topirea grăsimilor

Duşurile reci ajută la pierderea în greutate în moduri neaşteptate. Corpul omenesc conţine două tipuri de ţesut adipos: alb şi maro. Grăsimea albă este depozitată în ţesuturi atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât sunt necesare corpului pentru a funcţiona corespunzător, iar acestea nu sunt eliminate prin efort fizic. Acest tip de grăsime este acumulată de regulă în zona taliei, zona lombară, a gâtului şi a coapselor. Grăsimea maro generează căldură necesară pentru reglarea temperaturii interne a corpului şi este activată de expunerea la frig. Prin urmare, duşurile reci stimulează activitatea ţesutului adipos maro. Un studiu relevă că activarea grăsimii maro în mod regulat, prin expunerea la temperaturi scăzute, poate ajută la pierderea unui număr de până la 4 kilograme anual, fără alte modificări în dietă sau în programul zilnic de mişcare.

Ameliorează crampele musculare după efort fizic

Disconfortul muscular rezultat în urmă depunerii unui efort fizic susţinut poate fi ameliorat printr-un banal duş rece. Un studiu la care au participat peste 350 de sportivi a demonstrat că băile reci de câteva minute pot trata febra musculară, în condiţiile unei temperaturi a apei de 10-15 grade Celsius.

Combate efectele radicalilor liberi

Duşurile reci, efectuate în mod regulat, pot ajuta la creşterea toleranţei celulelor sănătoase în faţă stresului oxidativ. Un studiu publicat în urmă cu 20 de ani a descoperit o scădere drastică a nivelului de acid uric din organism, în timpul sau după expunerea la stimuli reci.

Tratează simptomele de depresie uşoră

Duşurile reci s-au dovedit a fi utile şi în ameliorarea simptomelor de depresie. Acest efect se datorează impactului intens resimţit de receptorii ţesutului cutanat, care declanşează transmiterea unui număr impresionant de impulsuri nervoase de la terminaţiile nervoase periferice, până la creier. Acest proces produce un puternic efect antidepresiv, contribuind la reglarea stării de dispoziţie.

Îmbunătăţeşte calitatea somnului

Un alt beneficiu al duşurilor reci este îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei. Pacienţii cu tulburări de somn sunt sfătuiţi să se spele cu apă cât mai rece înainte de culcare, întrucât ulterior se instalează o stare plăcută de calm, benefică adormirii rapide.

Ajută în procesul de detoxifiere

Contracţiile corporale declanşate de expunerea la apă rece ajută la facilitarea eliminării toxinelor din organism. Detoxifierea are efecte vizibile şi asupra aspectului pielii, care devine mai curată, mai fermă şi mai proaspătă.

Beneficiile duşului cu apă rece. Creşte nivelul de testosteron

Bărbaţii care efectuează în mod regulat duşuri reci beneficiază de stimularea producţiei de testosteron, nu doar în timpul contactului cu apă rece, ci şi pe toată durata zilei.

AbonareDistribuie:0010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here