EUTANASIA apare în noul Cod penal

Home > EUTANASIA apare în noul Cod penal

Schimbat, în sfârşit, după 45 de ani, noul Cod penal, care va intra în vigoare de la 1 februarie, le dă deja frisoane multora. 

Una dintre legile care va reprezenta un subiect de discuţie şi după ce va intra în vigoare este cea a eutanasiei. Această faptă este incriminată în noul Cod penal, dar până acum nu se făcea o diferenţiere între omor şi uciderea săvârşită la cererea explicită a victimei. De la 1 februarie, aceste fapte vor fi foarte bine separate.

Dacă e admisă în etica medicală, e normal să fie reglementată juridic

Cunoscuta avocată Alice Drăghici spune că era nevoie de o lege care să trateze această faptă pentru că există ca practică şi trebuie să aibă o reglementare juridică. “E mai puţin important ce părere am eu sau alt avocat despre această lege, important este că apare în noul Cod. Înainte nu se făcea diferenţa între omorul calificat şi eutanasie. Este bine că eutanasia apare în noul Cod penal pentru că, dacă se practică şi este admisă în etica medicală, e normal să aibă şi o reglementare juridică. Eutanasierea, care înseamnă tot suprimarea unei vieţi, va fi sancţionată mai blând decât omorul pentru că se consideră că autorul nu comite fapta decât la cererea explicită a victimei, care este în suferinţă. Nu trebuie să se confunde cu legalizarea acestei fapte. Este tot o faptă penală din moment ce apare în Codul penal, dar diferenţa faţă de actualul Cod este că în cel nou e reglementată juridic şi e separată de infracţiunea de omor”, a explicat, pentru ziarul “ring”, avocata Alice Drăghici.

Cum pedepseşte noul Cod uciderea… “la cerere”

Eutanasia, sau uciderea la cererea victimei, este, pentru prima oară, infracţiune distinctă în Codul penal. Până acum, această faptă era considerată ca fiind omor calificat şi se pedepsea cu până la 25 de ani. În noul Cod penal se arată exact ce presupune eutanasia şi de câţi ani de închisoare este pasibilă persoana care o săvârşeşte. “Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, se arată în articolul 190 din noul Cod penal.
Citeste aici mai mult.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here