Cui nu i s-a intamplat sa sufere pierderi de memorie minore? Mai in gluma, mai in serios, avem obiceiul sa spunem ca suferim de boala Alzheimer sau ca imbatranim, insa amneziile se pot intampla la orice varsta si ascund si alte informatii pe care nu le-ai luat in calcul pana acum. Studiile au scos la iveala faptul ca exista si alte cauze pe care ar trebui sa le iei in considerare, unele la care nici nu te-ai fi gandit pana acum.

Iata 5 factori surprinzatori care iti provoaca pierderi de memorie!

Apneea de somn provoaca pierderi de memorie

Apneea de somn reprezinta intreruperea respiratiei in timp ce dormi. Te poti confrunta cu ea daca te trezesti deseori cu dureri de cap si te simti obosita toata ziua, desi ti-ai respectat programul de odihna. Un studiu publicat in The Journal of  Neuroscience a demonstrat ca apneea afecteaza memoria spatiala. Acest tip de memorie are legatura inclusiv cu faptul ca uiti unde pui anumite obiecte. Specialistul Lyketsos spune ca, in momentele in care se opreste respiratia, nu se mai oxigeneaza creierul asa cum ar trebui, astfel ca organul sufera un stres.

Accidentul vascular cerebral deregleaza functiile creierului

Accidentul vascular cerebral apare in momentul in care se intrerupe fluxul de sange ce iriga creierul. Cum acest organ devine vulnerabil daca este privat de anumite substante nutritive si de oxigen, se pot produce mai multe schimbari in functiile lui, printre care si pierderile de memorie. De altfel, ele pot sa indice si un accident vascular cerebral minor (mai greu de detectat).

Medicamentele pot avea efecte nefaste surprinzatoare

Pierderile de memorie pot fi provocate si de catre anumite tipuri de medicamente, de aceea este indicat sa consulti intotdeauna prospectul si sa iei in cauza si eventualele efecte si complicatii. Spre exemplu, unele somnifere, antidepresive, antihistaminice (pentru alergii), pastile pentru scaderea colesterolului si cele indicate in caz de diabet iti pot provoca astfel de neplaceri.

Carentele nutritionale iti dau organismul peste cap

Si carentele nutritionale joaca un rol important atunci cand vine vorba despre functiile creierului. De exemplu, lipsa vitaminei B12 din alimentatia ta poate conduce la stari de confuzie si chiar la dementa cu timpul. Necesarul zilnic este de 2.4 micrograme si il poti procura usor din surse naturale (lactate, carne de pui, vita, porc, peste, cereale).

Stresul conduce la pierderi de memorie

Specialistul Lyketsos atentioneaza ca stresul, anxietatea si depresia pot sa conduca la probleme legate de concentrare si memorie. Si un studiu publicat in Journal of  Pharmacy & Bioallied Sciences demonstreaza ca stresul cronic netratat poate sa conduca spre o depresie severa. Aceasta afectiune are efect asupra functiilor creierului, provocand si pierderi de memorie.

Pierderile de memorie par inofesive la prima vedere, insa ele pot sa semnaleze in unele momente faptul ca se intampla ceva in neregula in organismul tau. Asadar, ia in calcul acesti factori daca observi ca te confrunti tot mai des cu amnezii si cere sfatul unui specialist.

AbonareDistribuie:87010Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here