Guvernul SUA a anuntat noi reglementari care urmaresc sa tina bateriile chinezesti departe de masinile vandute in Statele Unite, o miscare care ar putea creste pretul vehiculelor electrice pentru soferii americani. Administratia Biden a propus reguli care ar reduce subventiile pentru vehiculele care contin componente ale bateriilor de fabricatie chinezeasca sau care se dovedesc a fi produse de o companie cu legaturi stranse cu guvernul chinez.

China este liderul mondial in productia de baterii pentru EV, dominand aproape „ fiecare etapa a lantului de aprovizionare a bateriilor EV”, conform unui raport din 2023 al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

Incepand de luna viitoare, dupa o perioada de 30 de zile pentru comentarii publice, vehiculele cu aceste componente nu vor mai fi eligibile pentru un credit fiscal total de 7.500 USD, care permite consumatorilor sa economiseasca bani atunci cand cumpara o masina electrica noua.

Acest lucru se datoreaza faptului ca noile linii directoare ale Trezoreriei SUA, Internal Revenue Service si Departamentul de Energie interzic utilizarea pieselor fabricate sau asamblate de ceea ce ei numesc „entitati straine de interes” (FEOC). Termenul se refera la companiile cu sediul in China, Rusia, Coreea de Nord sau Iran sau cu cel putin 25% din cote de vot, calitatea de membru al consiliului de administratie sau proprietatea unui guvern al uneia dintre aceste tari.

In plus, „incepand din 2025, un vehicul curat eligibil nu poate contine minerale critice care au fost extrase, procesate sau reciclate de catre un FEOC”, potrivit Trezoreriei. Oficialii au spus ca vor exclude temporar anumite materiale ale bateriilor care erau greu de urmarit, astfel incat companiile sa aiba timp sa faca tranzitia.

Reglementarile ar putea remodela lanturile de aprovizionare ale producatorilor de automobile. AIE estimeaza ca doua treimi din productia globala de celule de baterie este in China, in timp ce Statele Unite reprezinta aproximativ 10%. China conduce, de asemenea, procesarea globala a mineralelor necesare pentru bateriile EV, cum ar fi grafitul si pamanturile rare. Tara a redus recent exporturile de astfel de materiale, invocand necesitatea de a proteja securitatea nationala.

„Presedintele Biden a intrat in functie hotarat sa inverseze tendinta de decenii de a lasa locurile de munca si fabricile sa plece in strainatate in China”, a declarat John Podesta, consilier principal al presedintelui pentru inovarea in energie curata, intr-un comunicat al Trezoreriei. „Ajutam sa ne asiguram ca viitorul vehiculului electric va fi facut in America.”

Intr-o postare de vineri pe blog, John Bozzella, presedintele Alliance for Automotive Inovation, a declarat ca propunerea va oferi producatorilor o claritate mult asteptata.

„Dar tranzitia EV necesita doar o transformare completa a bazei industriale din SUA. Este o sarcina monumentala care nu se va intampla peste noapte”, a scris el

Reglementarile l-au determinat deja pe liderul pietei de vehicule electrice Tesla (TSLA) sa avertizeze ca unele dintre vehiculele sale s-ar putea scumpi in curand.

Site-ul web al companiei din SUA afirma in prezent ca doua versiuni ale popularului sau sedan Model 3 vor vedea creditele fiscale reduse, de la pana la 7.500 USD acum la 3.750 USD in ianuarie. Modelul Y, care este in prezent eligibil si pentru subventia integrala, se va confrunta „probabil” cu un credit fiscal redus si dupa sfarsitul acestei luni, potrivit unei notificari a producatorului auto.

Tesla este un client de lunga durata al CATL din China, cel mai mare producator de baterii EV din lume. CATL a fost prins intr-o furtuna politica din SUA in acest an pentru implicarea sa intr-o fabrica de baterii EV din Michigan, construita de Ford (F).

Planurile pentru instalatia de 3,5 miliarde de dolari – care ar fi administrata ca o subsidiara detinuta in totalitate a producatorului auto american, dar va produce baterii folosind expertiza tehnica a CATL – au fost vazute ca o modalitate prin care Ford sa profite de creditele fiscale pentru vehicule electrice. Producatorul auto nu a raspuns imediat unei solicitari de comentarii luni cu privire la modul in care va fi afectata de modificarea regulamentului.

Noile masuri se adauga eforturilor existente ale Washingtonului de a redirectiona productia de automobile catre Statele Unite.

Anul trecut, Biden a introdus Legea de reducere a inflatiei, care prevedea ca pentru a fi eligibile pentru creditul de 7.500 de dolari, vehiculele trebuie asamblate in America de Nord.

O mare parte din componentele bateriei si productia de minerale ale bateriei trebuia, de asemenea, sa fie in America de Nord, cu 40% din mineralele critice folosite pentru a crea bateria unui vehicul care urmeaza sa fie extrase sau procesate in Statele Unite sau intr-o tara care are un comert liber din SUA. afacere, pentru ca vehiculul sa se califice.

De la lansarea sa, legea din 2022 a determinat deja companiile sa anunte „aproape 100 de miliarde de dolari in investitii noi in vehicule curate si in baterii in Statele Unite”, potrivit unui comunicat al Casei Albe de vineri.

Dar limitarea numarului de masini care devin mai ieftine prin scutiri de taxe se poate dovedi, de asemenea, in detrimentul obiectivului lui Biden de a creste vanzarile de vehicule electrice pentru a reprezenta 50% din toate vanzarile de vehicule noi pana in 2030. „Stimulentele financiare joaca un rol important in adoptarea pe scara larga a vehiculelor electrice. vehicule”, au descoperit cercetatorii de la Universitatea George Washington intr-un studiu din 2022.

Consumatorii din intreaga lume au renuntat la politicile ecologice, cu un numar in crestere care nu doresc sau nu poate sa suporte cheltuieli suplimentare in timp ce se confrunta cu cheltuieli mai mari legate de inflatia si ratele dobanzilor crescute.

In prezent, dintre cele peste 103 de modele EV de vanzare in America, doar aproximativ 20 de vehicule se califica pentru o parte sau tot creditul fiscal, potrivit Bozzella.

Desi guvernul nu a specificat care vehicule vor deveni in curand neeligibile, anuntul de vineri sugereaza ca „lista vehiculelor eligibile nu va disparea complet in 2024 (ceea ce a fost o adevarata ingrijorare)”, a scris el in postarea sa pe blog.

Producatorii chinezi de vehicule electrice se confrunta si cu mai multe obstacole in alta parte. In Europa, parlamentarii investigheaza sprijinul de stat al Chinei pentru industrie in urma unei cresteri a importurilor de masini.

Beijingul a catalogat ancheta drept „un act in mod flagrant protectionist”.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei nu a raspuns la noile reguli americane de luni dupa-amiaza, ora locala.