Scandal național între șefa DNA și Fisc. Șefa DNA este nemulțumită de activitatea ANAF în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor din dosarele corupților.

Laura Codruța Kovesi, procurorul Șef al DNA, acuză dur ANAF pentru că instituția nu confiscă toți banii de la corupții condamnați. Șefa DNA spune că Fiscul este ineficient și cere ca activitatea de recuperare a banilor să fie dată prin lege unei autorități judecătorești. Fiscul o contrazice dur pe Kovesi și spune că prejudiciul din dosarele DNA pe 2015 este de doar 150 de milioane de euro și nu de 310 milioane așa cum a declarat aceasta.

„Noi atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, le punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă și ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”, a declarat șefa DNA.

la Jurnalul de Seară de la Digi 24 de joi seară, Kovesi a spus că dacă Ministerul de Finanțe „nu se descurcă” cu executarea bunurilor sechestrate, atunci să predea această atribuție unei instituții care vrea să facă acest lucru.

„Sper că lucrurile se vor mișca, pentru că și în acest an, până în acest moment, noi am indisponibilizat valori și bunuri în cuantum de aproape 190 de milioane de euro. Cu siguranță avem foarte multe hotărâri judecătorești de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar în acest an, iar judecătorii au dispus și acolo confiscarea unor bunuri și valori. Aceste sume se tot adună. Trebuie să existe un moment 0 în care statul să înceapă să execute sume și să încaseze acești bani la bugetul de stat. Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă cu acest lucru, atunci poate să dea această atribuție instituțiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justiției, sau la alții care vor să facă acest lucru”, a mai spus Kovesi la Digi 24.

Kovesi susține că procurorii din subordinea ei au instrumentat în 2014 dosare care au un prejudiciu total de 310 milioane de euro, bani pe care Fiscul trebuia să îi recupereze în urma sentințelor judecăotrești definitive și irevocabil, scrie exclusivnews.ro.

„Este inadmisibil să depunem un așa de mare efort instituțional, dispunem confiscarea sumelor, după care nu se întâmplă nimic”, a subliniat procurul-șef al DNA la Digi24.

În replică la atacul lui Kovesi, Fiscul spune că șefa DNA a dublat din pix prejudiciul ce trebuie recuperat și că valoarea reală a acestuia, stabilită prin hotărâri judecătorești definitive este de doar 150 de milioane de euro în 2014.

„Valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentințe judecătorești în 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro”, susține ANAF într-un comunicat.

Fiscul se declară deranjat de atacul lui Kovesi si o pune la punct pe șefa DNA: ESTE PROFUND INCORECT CA ANAF, INSTITUȚIE ANGAJATĂ ÎNTR-UN PROCES DE REFORMĂ COMPLEX, CARE ARE CA PRINCIPAL OBIECTIV EFICIENTIZAREA COLECTĂRII VENITURILOR REZULTATE ÎN URMA OBLIGAȚIILOR DECLARATIVE ȘI DE PLATĂ, SĂ FIE INDICATĂ CA UNIC RESPONSABIL PENTRU GRADUL SCĂZUT DE RECUPERARE A PREJUDICIILOR. ANAF ÎȘI ASUMĂ ACEASTĂ SITUAȚIE DOAR ÎN LIMITA CAZURILOR CARE ȚIN EXCLUSIV DE ANAF, NU ȘI DE ALTE MĂSURI LEGISLATIVE ȘI ORGANIZATORICE PROPUSE DE ANAF PENTRU SCHIMBAREA ACESTEI SITUAȚII ȘI CARE AȘTEAPTĂ DECIZIA ALTOR FACTORI DE CONDUCERE.

Fiscul spune însă că 53,6% din prejudiciu este practic imposibil de recuperat din motive independente de ANAF: partaj, insolvență, faliment, etc

 

Articol redactat de Michaela Maria

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here