In prezent, in institutiile publice, cei care vor sa-si aprinda o tigara sunt poftiti afara. Iata un exemplu: fumatul in Spitalul Pantelimon este strict interzis. Scopul este acela de a proteja angajatii si pacientii de efectele nocive ale fumatului pasiv. In acest moment, cei care au acest viciu ies in curtea spitalului. In curand insa, fumatorii ar putea fi scosi din curte, in strada. Astfel fumatul în curțile instituțiilor ar putea fi interzis!

Restrictiile se vor extinde nu numai in spitale, ci si in primarii si ministere. La unele primarii au fost amenajate spatii speciale pentru fumatori. Cum este un foisor de la Primaria Sectorului 6. Exista insa si cazuri in care edilii le-au interzis angajatilor sa fumeze pana si in curtea institutiei. Asa se intampla la primaria sectorului 2.

Dupa ce au dezbatut proiectul in plen, senatorii au retrimis legea la Comisia de Sanatate pe motiv ca textul ar discrimina fumatorii. In forma actuala, legea restrictioneaza fumatul in institutiile publice de la nivel central si local. Initiatorul legii ar dori insa includerea restaurantelor, barurilor si cluburilor pe lista spatiilor interzise.

”In clipa in care iesi dintr-un restaurant sau club din Romania, mirosi din cap pana in picioare. Mirosul nu imbolnaveste, dar inhalarea acelor mii de substante toxice, din care unele cancerigene, afecteaza sanatatea pe termen scurt si lung”, a explicat Magda Ciobanu, medic pneumolog .

Mai multe tari din Uniune au adoptat legi asemanatoare si au interzis fumatul in majoritatea spatiilor inchise. La noi, legea inca blanda impune doar amenajarea unor spatii pentru fumatori.

“Pana ma las de fumat, as prefera sa gasesc intr-un local un loc in care sa intre si fumatorii”, a spus Ion Luchian, presedintele Comisiei de Sanatate.

“Nu poti sa separi fumatorii de nefumatori, e ca si cum ai spune ca intr-o piscina e o zona in care se poate face pipi, aceasta e o zona in care nu se poate face pipi”, mai spune medicul pneumolog Magda Ciobanu.

Potrivit Comisiei, initiatorul a depus prea tarziu amendamentele care interzic fumatul si in localuri private, asa ca legea se va intoarce in plenul senatului in forma in care a plecat. Dupa votul din Senat, proiectul va ajunge pe masa colegilor deputati care pot introduce noi restrictii. Tot ei vor da si votul final, scrie ProTv.ro.

AbonareDistribuie:0110Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here